Oljepriser i stort sett oförändrade

Foto: C Clark
Foto: C Clark

Brentoljepriset handlades i stort sett oförändrat samtidigt som WTI-oljepriset var ned något under eftermiddagshandeln på onsdagen. Dollarn har fortsatt att stärkas, vilket bidragit till en paus, efter prisuppgången som skett den senaste tiden.

Den senaste dollarstyrkan kom efter gårdagens hökaktiga kommentarer från ledamöter vid Federal Reserve. Fed-ledamöterna Dennis Lockhart ock John Williams sade att ekonomin utvecklas väl och att möjligheten inte bör uteslutas för en styrräntehöjning i juni. De båda uppgav också att det kan komma att bli 2-3 höjningar av styrräntan i år. Feds senaste mötesprotokoll presenteras i kväll och lär dra till sig marknadens intresse.

Analytikerna räknar med att råoljelagren minskade med 2,4 miljoner fat, att bensinlagren sjönk med 0,6 miljoner fat och att lagren av destillerad olja dalade med 0,8 miljoner fat förra veckan. Raffinaderierna bedöms ha gått på 89,8 procents kapacitetsutnyttjande, mot 89,1 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Branschorganisationen API presenterade sent på tisdagen statistik som visade att USA:s råoljelager föll med 1,1 miljoner fat, att bensinlagren backade med 1,9 miljoner fat och att lagren av destillerad olja dränerades med 2,0 miljoner fat.

Oljemarknaden har annars fått stort stöd av utbudsstörningar och tecken på en stramare oljemarknad.

"Priserna har fortsatt att drivas upp av de stora oplanerade utbudsstörningarna i Kanada och Nigeria - de uppgår till mer än 2 miljoner fat om dagen och suger därmed upp hela överutbudet på den globala oljemarknaden. Utan det stigande utbudet från Iran skulle oljemarknaden visa ett betydande underskott", skriver Commerzbank på onsdagen.

Bernsteins analytiker har uppgett att oljemarknaden balanseras med starkare efterfrågan än väntat och allt mer negativa nedrevideringar av utbudet utanför Opec. Banken räknar med att oljepriserna stiger till 60 dollar per fat till årets slut.

"Riskerna ligger på uppsidan relativt tillväxtprognosen på 1,2 miljoner fat per dag från IEA, då de låga oljepriserna stimulerar den globala efterfrågan", kommenterade Bernsteins analytiker Neil Beveridge. Kina och Indien uppges vara de största drivkrafterna för den stigande efterfrågan på bränsle.

(SIX News)