Volvorapport överraskade

Volvos vd Martin Lundstedt.
Volvos vd Martin Lundstedt.

Lastbilstillverkaren Volvo klarar vikande efterfrågan i USA bättre än aktieplacerarna hade väntat sig.

-Vi gör ett hyggligt kvartal, säger vd Martin Lundstedt.

Nästan allt var sämre för Volvo under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Omsättningen föll, och det gjorde vinsten och orderingången också. Men inte lika mycket som analytikerna hade väntat sig. I eftermiddagshandeln hade Volvo-aktien stigit med över fyra procent på Stockholmsbörsen.

Mycket fokus riktas mot Nordamerika, där leveranserna gick ner med 33 procent och orderingången halverades, visserligen från höga nivåer.

-Trots det säger Lundstedt säger att man har en "anständig lönsamhet" i Nordamerika. Det visar att det skett en markant förändring i företaget. Hade det varit för några år sedan hade de förlorat pengar, säger Anders Trapp på SEB, som följt Volvo i 20 år.

En förbättrad underliggande lönsamhet inom lastbilsverksamheten var en annan ljuspunkt.

Volvo tjänade 5,3 miljarder kronor före skatt första kvartalet, att jämföra med sex miljarder kronor samma period året före.

Kostnadsbesparingarna som genomförts i hela koncernen biter, konstaterar Martin Lundstedt. Organisationen har också lyckats anpassa sig till svängningarna på marknaden, tycker vd:n. Omkring 1 200 personer, nästan var tionde anställd, har Volvo sagt upp i Nordamerika.

-Det vi ser nu är det nya normala. Förmågan att klara följsamheten till marknaden kommer att vara helt avgörande, säger Martin Lundstedt.

För samtidigt går det bra i Europa. Här steg orderingången med 23 procent under kvartalet. I Latinamerika kommer det att dröja innan marknaden vänder. I Kina ser Lundstedt att den nya femårsplanen, som lyfter fram satsningar på innovation och hållbarhet, skapar möjligheter för Volvo.

Totalt sjönk orderingången för lastbilar med tolv procent till 50 046. Alla marknader backade med undantag för Europa.

Den starka utvecklingen i Europa väcker frågan om det kan bli tal om nyanställningar, till exempel i Sverige. Vd Martin Lundstedt svarar vagt, men utesluter det inte.

-Vi har kommunicerat att vi successivt har ökat produktionen i Europasystemet, och där spelar Sverige en viktig roll. Det är en positiv rörelse, så vi tittar över det, säger han.

(TT)