SSG underlättar för upphandlingar

Nu kommer nya versionen av SSG Leveranskontrakt. Foto: SSG

I slutet av april är det dags för en relansering av SSG Leveranskontrakt. Det nya kontraktet, som har reviderats, förenklats och språkgranskats, är strategiskt en mycket viktig tjänst för SSG, och har också fått en ny tjänsteägare i Markus Sandgren.

SSG Leveranskontrakt revideras vid behov, vilket brukar innebära omkring vart fjärde år. Den senaste skedde 2012. Nu är det dags igen.

– Kontraktskommittén gör en revidering när det är påkallat. Under det senaste året har en handfull externa industrijurister genomfört ett stort arbete med en genomgång av försäkringsvillkoren i försäkringsbilagan och av leveranskontraktets två tongivande dokument med kommersiella och juridiska villkor, säger kommittéprocessledare Anna-Karin Bohman.

Målet är att underlätta arbetet för såväl leverantörer som beställare genom att bryta en 7-8 år gammal trend i form av ett ökat antal avvikelser från SSG Leveranskontrakt och andra standardkontrakt.

– Avvikelser till standardkontraktet för större upphandlingar blir numera ibland 2-5 sidor, vilket gör det besvärligare att både läsa och tolka standardkontraktet. Målsättningen med det nya reviderade kontraktet är att skapa ett mer effektivt förhållningssätt och nyttjande för våra kunder, säger Anna-Karin Bohman och fortsätter:

– Vi har sammantaget minskat antalet bilagor, trots att det har tillkommit några nya bland annat, ”Optioner” och ”Uppförandekod”. Vi har lyft in och inlemmat fem olika bilagor i bilaga tre, vilket vi tror kommer att bli uppskattat av både leverantörer och beställare. I övrigt kommer användarna känna igen sig i det nya reviderade kontraktet. Fokus är liksom tidigare inställt på att leverantörens anbud arbetas in i kontraktet och att mycket av vikt återfinns i bilagorna 2 och 3. Vi är måna om att förmedla en trygghet. Strukturen har förändrats men ambitionen har hela tiden varit att göra arbetet ännu smidigare och snabbare.