Sågverksbranschen tar i tu med arbetsmiljöproblem

Sågverkens dystra olycksstatistik ska förbättras genom ett nytt nätverk som drivs av SSG. Foto: SSG

Sågverksbranschen är hårt drabbad när det gäller arbetsolyckor och arbetsskador. SSG har därför tillsammans med SCA Wood, Holmen Timber, Stora Enso Timber, Norra Skogsägarna, Södra Wood och Industriarbetsgivarna skapat en ny branschspecifik säkerhetsgrupp - SSG Sågverksnätverk - som ska fokusera på just säkerhetsfrågor.

Christel Benke, SSG– Nätverket har skapats för att företagen ska kunna dela med sig av kunskaper och erfarenheter inom arbetsmiljöområdet. Målet är att minska antalet olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar i branschen, säger Christel Benke, processledare för SSG Säkerhetskommitté och det nya Sågverksnätverket.

Sågverken har legat konstant allra högst i statistiken över arbetsolyckor med frånvaro under åren 2008-2018. Antalet olyckor är betydligt fler än för massa och papper, stål och metall och gruvor.

– Visserligen syns det ett trendbrott nedåt från år 2015, men olyckssiffrorna är fortfarande alldeles för höga, säger Christel Benke.

De flesta skador är klämskador och fallskador orsakade av den tunga trafiken på sågverksområdena och från arbeten på hög höjd

– Det kan också slarvas med användning av vissa typer av skyddsutrustningar, säger Christel Benke.

Men maskinerna är inte heller alltid säkra.

– Ur arbetsmiljösynpunkt behövs det utvecklas säkrare teknisk utrustning. Sågverken behöver även gemensamt komma överens om vilka krav de kan och ska ställa på sina leverantörer för att maskiner och utrustning ska vara så säkra som möjligt, likaväl hur man kan hitta gemensamma arbetssätt avseende entreprenörer. Här kan Sågverksnätverket och SSG hjälpa till med att jobba fram rekommendationer och ”best practice” i olika avseenden.