Järnväg i luften planeras för Nobelbanan

Sträckan mellan Örebro och Kristinehamn på den planerade nya järnvägen benämns Nobelbanan och är markerad i rött. Väster om Arvika mot Oslo finns två alternativa förslag till sträckning. Bild: Oslo-Sthlm 2.55
Sträckan mellan Örebro och Kristinehamn på den planerade nya järnvägen benämns Nobelbanan och är markerad i rött. Väster om Arvika mot Oslo finns två alternativa förslag till sträckning. Bild: Oslo-Sthlm 2.55

En högt placerad järnväg på pelare kan bli verklighet i Sverige. För första gången planeras en längre sträcka i luften, som del av Nobelbanan mellan Örebro och Kristinehamn. Förslaget kommer från bolaget Oslo-Sthlm 2.55, enligt Dagens Nyheter.

Sveriges första längre järnvägssträcka på pelare i luften genom landskapet planeras för Nobelbanan, en del av en föreslagen snabbförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Den aktuella delsträckan är cirka sju mil lång och går över Kilsbergen mellan Örebro och Kristinehamn.

Parallellt finns ett förslag om att bygga och driva hela järnvägsprojektet genom offentlig-privat samverkan, så kallad OPS-lösning. I detta upplägg finansierar ett privat bolag byggnationen och driver banan under 30 år innan den överlämnas till staten.

Trafikverket ska i höst presentera vilka projekt som lämpar sig för OPS för regeringen. Enligt Dagens Nyheter har bland andra Svenskt Näringsliv lyft fram järnvägsförbindelsen mellan Stockholm och Oslo som särskilt lämplig för denna modell.

Landbroar istället för traditionell räls

Vad som utmärker Nobelbanan är att planeringsarbetet, som normalt leds av Trafikverket, nu finansieras och drivs av bolaget Oslo-Sthlm 2.55. För första gången i Sverige övervägs att använda så kallade landbroar – en lösning där rälsen vilar på pelare – i stället för traditionell banvall. Tekniken är inspirerad av höghastighetsbanor i Japan.

Den första verkliga testen av tekniken i Sverige sker dock utanför Skellefteå på Norrbotniabanan. Där ska Tjärnbäcksbron, 480 meter lång, byggas med 15 meter långa segment på pelare. Enligt utvecklare som Dagens Nyheter talat med minskar byggtiden för 75 meter bro från åtta till två veckor.

Tjärnbäcksbron. Illustration: Inhouse Tech

Politiskt tryck och ekonomisk kalkyl

Statsminister Ulf Kristersson har uttryckt stöd för en deletapp mellan Karlstad och Kil under innevarande mandatperiod. Samtidigt ökar det politiska trycket. 
Enligt kalkyler från Oslo-Sthlm 2.55 skulle hela sträckan på cirka 40 mil kunna färdigställas inom 15 år till en kostnad av 76 miljarder kronor. Efter 30 års drift förväntas projektet ge överskott innan det överlämnas till de båda staterna, enligt Dagens Nyheter.

Estetik och intrång i natur

Konsulten Martin Sandberg, som arbetar för Oslo-Sthlm 2.55, säger att många kilometer av Nobelbanan kan lämpa sig för landbroar, särskilt där man vill undvika intrång i jordbruksmark och känslig natur.

Företrädare för Trafikverket som intervjuats av Dagens Nyheter betonar att även landskapsbilden måste vägas in. De menar att svenska resenärer inte är vana vid högt placerade järnvägar och att detta påverkar utformningen. Enligt Trafikverket kan en lösning vara att variera landbroar med andra konstruktioner som tunnlar eller bank.