Amazons nya hållbarhetsmål: att nå vattenpositivitet 2030

Idéskiss av rekreationsområdet vid våtmarken i Katrineholm. Bild: AWS
Idéskiss av rekreationsområdet vid våtmarken i Katrineholm. Bild: AWS

I samband med Amazon Web Services årliga konferens re: Invent går företaget ut med nya hållbarhetsmål, med fokus på vattenförbrukning.

AWS vatteninitiativ har målsättningen att uppnå vattenpositivitet år 2030, vilket innebär att man tillför mer rent vatten än man förbrukar. Initiativet bygger på arbete inom fyra områden:

Minska användningen: Enligt Amazon använder man IoT-tjänster för att optimera användningen och snabbt upptäcka läckor, och ”arbetar med att i största möjliga utsträckning använda luftkylning istället för vattenkylning”. I AWS svenska datacenter används vattenkylning i genomsnitt bara fem procent av året.

Hållbara källor: När vattenkylning krävs använder AWS i möjligaste mån andra källor än dricksvatten, exempelvis uppfångat regnvatten. Återvunnet vatten används för kylning i 20 av företagets datacenter idag, en siffra som ska öka de kommande åren.

Återvinning och återtillförsel: Återvunnet vatten kan fortfarande användas till exempelvis bevattning av grödor. I ett pågående projekt i delstaten Oregon får lokala bondgårdar kostnadsfri leverans av upp till 96 procent av kylvattnet för bevattning, framhåller företaget.

Stöttande av samhällsprojekt: AWS investerar i samhällsprojekt i de regioner där man har verksamhet, för att hjälpa befolkning och näringsliv. 

– Om bara ett par år beräknas hälften av jordens befolkning leva i områden där vatten är en utmaning, och för att säkerställa att alla människor har tillgång till vatten måste vi alla utveckla lya sätt att bidra till att bevara och återanvända denna ovärderliga resusrs. Vi är fast beslutna att leda när det gäller vattenförvaltning i vår molnverksamhet, och att tillföra mer vatten än vi använder i de samhällen där vi verkar. Vi vet att det är rätt sak att göra, för miljön och för våra kunder, säger Amazon Web Services CEO Adam Selipsky i ett pressmeddelande.

Även i Sverige deltar AWS i vattenprojekt. I samarbete med Katrineholms kommun presenterades 2021 ett initiativ för att skapa en våtmark vid Djulönäset, som ska bidra till att förbättra dagvattenhantering och begränsa översvämningsrisker.