Ny fabrik ska ge 1 900 nya jobb i Timrå

Axel Hilleskog/SvD/TT: Kinesiska PTL, underleverantör till den svenska batteritillverkaren Northvolt, planerar stor etablering i Torsboda norr om Timrå. Arkivbild.
Axel Hilleskog/SvD/TT: Kinesiska PTL, underleverantör till den svenska batteritillverkaren Northvolt, planerar stor etablering i Torsboda norr om Timrå. Arkivbild.

Totalt planeras investeringar på mer än 13 miljarder kronor för att bygga upp fabriken, vars produktionskapacitet ska uppgå till 50 000 ton material inledningsvis.

Torsboda blir navet för Europas gröna batteriindustri, säger Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S) vid en pressträff rapporterar SVT Västernorrland.

Även kommunerna Sundsvall och Härnösand berörs av etableringen, och kommunstyrelseordförandena där var också på plats då nyheten presenterade på Timrå Airport.

Det här är en dag jag alltid kommer att minnas, säger Härnösands kommunstyrelse ordförande Andreas Sjölander (S), enligt SVT.

Två till tre år

Om alla tillstånd kommer på plats ska fabriken börja producera så kallat anodmateria till den svenska batteritillverkaren Northvolts batterier omkring 2025-2026.

Anläggningen blir PTL:s första i EU och en viktig pusselbit för Northvolts batteriproduktion, som därmed får en fjärde asiatisk underleverantör med produktion i Sverige – vilket säkrar produktion på fossilfri energi och andra viktiga mål som Northvolt har satt upp.

"PTL är en av världens ledande tillverkare av anodmaterial. Det är en viktig investering i Sveriges arbete med den gröna omställningen och kommer att bidra till att bygga en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri i Sverige och Norden", skriver Business Swedens vd Jan Larsson i en kommentar.

Hoppas på fler aktörer

Den halvstatliga organisationen Business Sweden har tillsammans med berörda kommuner varit delaktiga i dialogen inför beslutet att satsa på fabriken.

Northvolts Alexander Streif, ansvarig för underleverantörer, skriver i ett uttalande att han hoppas att PTL-fabriken i Torsboda inte bara ska säkra tillgången till anodmaterial med ett lägre koldioxidavtryck, utan att satsningen också ska locka till sig fler aktörer i branschen till Sverige.