Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, berättar att elläget är ansträngt i Sverige nu.
Vi är importberoende just nu, säger han.
Så kommer det antagligen att vara under några dagar framöver, när det är kallt och dessutom ser ut att blåsa mindre.
Dessutom har Svenska kraftnät haft problem med två komponenter för eldistributionen under tisdagsmorgonen, och under måndagsmorgonen var återstarten av kärnkraft något lite försenad.
Därför valde Svenska kraftnät att gå upp i det allra högsta beredskapsläget när det gäller reservkraften i Karlshamnsverket, förklarar han.
Vi har tre lägen, start på 14 timmar, start på två timmar och så att köra med minimilast. Nu gick vi upp i minimilast under ett par timmar i går och under morgonen i dag, säger han.
Karlshamnsverket kördes på lägsta möjliga effekt då.
Klockan 00 i natt gick vi upp i minimilast, det varade till klockan 08.30, säger Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket i Blekinge.
Minimilast innebär en effekt på 40 megawatt, berättar han. Det var det som verket nu skickade in i elledningarna. Det är andra gången som Karlshamnsverket behövt tas i bruk för att rädda elförsörjningen under den här säsongen, även under tidiga måndagsmorgonen skickade verket in el i elnätet under drygt två timmar. Även då var produktionen i gång med minimilast.
"Varm beredskap"
Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december klockan 23.59. Fram tills dess kan verket kallas in, och läget kan förstås också ändras utifrån behoven.
Vi har "varm beredskap". Det innebär att vi kan starta på två timmar. Det är Svenska Kraftnät som råder över behovet.
Totalt har Karlshamnsverket en kapacitet på 660 megawatt, varav 562 av detta ingår i den svenska effektreserven, berättar han.
Det är bara vi som är den svenska effektreserven.
Karlshamnsverket eldas med fossil tjockolja. Verket har två block, som kan ge 330 megawatt vardera. Om ett block körs för fullt går det åt 70 000 liter tjockolja i timmen.
Rekordnivåer
Elpriserna i de två elområdena i norra Sverige lyfte till ett snittpris på 4:19 kronor per kilowattimme på tisdagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är bara åtta öre under de historiska toppnoteringarna från den 1 december i år.
Samtidigt steg elpriserna även i de två elområdena i södra Sverige, upp till 4:79 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med rekordnivåerna i slutet på augusti på 5:18 kronor i elområde 3 och 5:77 kronor i elområde 4.
Rättad: Även under tidiga måndagsmorgonen var det produktion i verket för elnätet.