Swedbank vill dela ut mer

Swedbank-aktien faller med drygt 4 procent i den inledande handeln efter presentationen av bankens bokslut för 2020.

Styrelseförslaget om utdelning i år på totalt 7:25 kronor – för både 2019 och 2020 – ligger i linje med nya rekommendationer från FI som säger att bankerna kan dela ut 25 procent av nettoresultatet för de båda åren.

Vi vill dela ut mer till våra aktieägare, i enlighet med vår utdelningspolicy. Vi följer utvecklingen och kommunikationen från FI, säger Jens Henriksson på en telefonkonferens med journalister.

Stabil intjäning trots pandemin

Ökad smittspridning och striktare restriktioner på hemmaplan har drabbat både företag och privatpersoner, konstaterar samtidigt Swedbank i sitt bokslut för fjolåret.

Det kommer att dröja innan det går att överblicka effekterna, enligt Henriksson. Men han konstaterar samtidigt att Swedbanks intjäning har varit stabil över året som helhet.

Till och med under de här extrema omständigheterna, säger han.

Men sammantaget är resultatet svagare än vanligt. Det tyngs av boten från Finansinspektionen och reserveringar för kreditförluster, tillägger han.

Böterna på fyra miljarder för brister i bankens hantering av problem med penningtvätt i Baltikum kom redan i mars i fjol, samtidigt som hela världsekonomin tvärnitade av pandemin.

Högre aktivitet

Om penningtvättsnotan stannar där återstår att se. Bland annat undersöker flera amerikanska myndigheter Swedbanks historiska arbete på området.

Vi har ständig kontakt med amerikanska myndigheter. Vi kan i dag inte göra någon ny bedömning om huruvida vi skulle få böter eller inte. Och om vi skulle få böter kan vi inte göra någon bedömning av storleken på dessa, säger Henriksson.

Vi svarar på frågor och har haft något högre aktivitet i det här kvartalet än tidigare, tillägger han när TT ber honom redogöra för läget.

Förutom detta utreder FI och Ekobrottsmyndigheten (EBM) om Swedbank bröt mot insiderreglerna i samband med avslöjandet av misstänkt penningtvätt inom banken i början av 2019.

Samtidigt undersöker estniska åklagare misstänkt penningtvätt och annan möjlig kriminell verksamhet i Swedbanks dotterbolag i Estland, även om finansinspektionen i Estland nyligen gett tummen upp för Swedbanks åtgärdspaket och meddelat att tillsynen av Swedbank framöver kommer att ske inom inspektionens löpande arbete.

I samband med bokslutet meddelar Swedbank att ett nytt holdingbolag, där Jens Henriksson blir ordförande, tar över de tre baltiska bankerna.

Vi vill både stärka de lokala bankerna i Estland, Lettland och Litauen och trycka ned beslutskraft så att det hänger ihop med den legala strukturen. Samtidigt stärker vi också översikten från gruppen. Genom att skapa ett holdingbolag får vi att den operationella beslutskraften hänger ihop med den legala beslutskraften, säger Henriksson.

Stryper utlåning till olja och gas

Swedbank stryper även bankens utlåning till delar av olje- och gasindustrin, i linje med en strategisk översyn. Enligt Henriksson ska Swedbank inte längre finansiera vad han kallar "okonventionell utvinning av fossila bränslen".

Det innebär till exempel ett stopp för utlåning till företag verksamma inom skifferolja, arktiska olje- och gasprojekt eller oljesand.

Och vi kommer inte att ge ny finansiering för prospektering av nya olje- och gaskällor i nya oljefält. Men vi gör ett undantag för de kunder som har en affärsstrategi i linje med Parisavtalet, säger Henriksson.