3 900 svenska jobb riskeras i tullkriget

Rapporten som regeringen beställt av Berns universitet i Schweiz visar att omkring 3 900 jobb inom fordonsindustrin ligger i farozonen. En överdriven siffra, enligt Trouvé.

Det har jag lite svårt att tro, jag är inte så oroad för sådana konsekvenser.

Enligt honom är lastbilstillverkaren AB Volvo och Volvo Cars Sveriges största bolag. Båda har en betydande produktion i Västsverige, men även med verksamheter på de flesta marknaderna runt om i världen.

Jag är övertygad om att bolagen anpassar sig efter de förhållanden som gäller. Sedan kan man inte förringa USA-marknadens betydelse.

Tusen fler jobb

Även de redan införda importtullarna på stål och aluminium riskerar svenska jobb, enligt studien.

Omkring 800 arbetstillfällen i den svenska stålindustrin finns i skottgluggen, inte minst på transportsidan.

Samtidigt har EU:s och andra länders motåtgärder en dämpande effekt då arbetstillfällen i vissa sektorer förväntas öka.

Den svenska ekonomin har i helhet vunnit jobb, närmare bestämt 1 000 arbetstillfällen. Det här visar att USA:s tullar slår mot industrin men att EU:s motåtgärder är tillräkligt kraftfulla för att slå tillbaka.

Ovisst läge

Läget är fortfarande ovisst, enligt Linde, som hänvisar till den utredning som Trump-regeringen beställt kring ytterligare handelsåtgärder.

Men efter toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har en arbetsgrupp tillsatts för att utveckla samarbetet. Så länge det arbetet pågår kommer troligtvis inga amerikanska fordonstullar att införas.

Enat EU viktigast

Det viktigaste är att EU står enat i de vaga förhandlingarna och att de pågår så länge det bara går. Vidare behöver vi förbereda motåtgärder kring eventuella biltullar, som kan komma, säger Ann Linde.

Den svenska exporten av bilar och andra fordon till USA uppgår till 21 miljarder kronor per år och är efter Europa Sveriges viktigaste exportmarknad.