Indien kommer att tredubbla den underjordiska kolbrytningen – trots löften om motsatsen

Foto: Attribution/Wikimedia Commons

Vid klimatmötet COP 201 undertecknade Indien ett avtal om att fasa ut kolet, men landet har trots detta löfte ökat den inhemska kolproduktionen.

Indiens kolministerium planerar i själva verket att tredubbla produktionen från sina underjordiska kolgruvor till 2028 i ett försök att liva upp en industri som varit på tillbakagång i flera årtionen. Målet är nu att producera 100 miljoner ton till 2028 för att möta den växande efterfrågan på energi.

– Indien är inne i en tillväxtfas med hög omloppsbana, man expanderar industriellt och ekonomiskt, säger Amrit Lal Meena, en hög tjänsteman vid Indiens kolministerium, i ett uttalande till Financial Times, och tillägger:

– Kol fortsätter att spela en nyckelroll i Indiens ekonomiska tillväxt och utveckling.

Det mesta av Indiens inhemska kolproduktion kommer från dagbrott, ministeriet planerar alltså att tredubbla produktionen från sina underjordiska kolgruvor.

Beskedet att ytterligare kolbrytning behövas för att möta efterfrågan kommer efter att landets kolminister Pralhad Joshi  i mars meddelade att Indien kommer att ha tillräckligt med kolreserver för att börja exportera kol senast 2026 – och förvandla landet från en nettoimportör till en nettoexportör av kol.

Indien är för närvarande den näst största producenten av kol i världen efter Kina. Landets förhållande till det fossila bränslet har  dock varit komplicerat i år eftersom man vacklar  mellan planerna på att öka kolproduktionen och att minska den på grund av de växande kraven på global utfasning av kol.