Sprickan mellan Kina och EU utvidgas

- För att säkerställa rättvisa och ömsesidigt fördelaktiga handelsförbindelser är det nödvändigt att göra det lättare för utländska företag att komma åt den kinesiska marknaden, sade EU:s vice ordförande Dombrovskis i ett tal. Foto: Europaparlamentets pressbild
- För att säkerställa rättvisa och ömsesidigt fördelaktiga handelsförbindelser är det nödvändigt att göra det lättare för utländska företag att komma åt den kinesiska marknaden, sade EU:s vice ordförande Dombrovskis i ett tal. Foto: Europaparlamentets pressbild

Tonen mellan Bryssel och Peking har skärpts och relationen har nått en låg nivå. Industrisamarbetet minskar. Kommissionens vice ordförande Dombrovskis försöker rädda det som fortfarande räddas kan i Kina.

EU-tjänstemän talar hellre om "irritationer" som om de bara vore missförstånd som skulle kunna redas ut med lite god vilja.

- I Bryssel säger man sig veta bättre än någon annanstans: relationerna mellan EU och Kina har nått en lågpunkt, skriver tyska Handelsblatt.

Hot om tullkrig

Den kinesiska regeringen reagerade på EU:s besked att man skulle starta en antidumpningsutredning om elbilar från Kina med hård kritik. Peking hotar nu med konsekvenser för denna "rent protektionistiska handling".

Det finns en växande oro i ekonomin för ett tullkrig mellan de två handelsmakterna, skriver Handelsblatt.

Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande med ansvar för handelspolitik, ska nu rädda det som fortfarande räddas kan. Han har rest inom Kina under senaste veckan.

Han kommer att träffa vice premiärminister He Lifeng och andra regeringstjänstemän i en "ekonomi- och handelsdialog på hög nivå". En arbetslunch med handelsminister Wang Wentao planeras kvällen innan.

Fokus på marknadsbarriärer

Utöver antisubventionsutredningen kommer samtalen sannolikt att fokusera på andra tvister: Kinas höga exportöverskott och marknadsbarriärer för europeiska företag.

- För att säkerställa rättvisa och ömsesidigt fördelaktiga handelsförbindelser är det nödvändigt att göra det lättare för utländska företag att komma åt den kinesiska marknaden, sade Dombrovskis i ett tal i Shanghai nyligen. Detta är också nödvändigt för att "upprätthålla vårt ömsesidiga förtroende som partners".

Geopolitiska skillnader

Det står klart för båda sidor att det knappast längre kan bli tal om ett partnerskap. Sedan den ryska attacken mot Ukraina har tonen mellan EU och Kina blivit hård, och ideologiska och geopolitiska skillnader har blivit uppenbara.

EU-kommissionen anser att det ekonomiska beroendet av Kina är en fara. Bedömningen i Bryssel är att Europa inte bör tillåta sig att vara lika öppen för utpressning igen som det var i sin energirelation med Ryssland.

Geopolitisk alienation

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har därför satt upp målet att ”derisking” – en term som också är populär i USA. Det växande transatlantiska samförståndet larmar i sin tur det kinesiska ledarskapet: det ger näring till regimens rädsla för inringning, kommenterar Handelsblatt.

Dombrovskis vill klargöra att EU inte syftar till att försvaga Kina, utan bara att stärka sin egen säkerhet. Den europeiska politiken att urholka risker, eller riskminskning, innebär inte en frikoppling av de två ekonomiska områdena, betonade han i Shanghai.

Spänd relation

EU är fortfarande intresserad av handel med Kina, men insisterar på rättvisa villkor och hänsyn till sina säkerhetspolitiska intressen. "Ekonomisk säkerhet" är kommissionens strategi där derisking är inbäddat.

Hur spänd relationen mellan Kina och EU är blev tydligt nyligen vid ett diskussionsevent anordnat av den kinesiska tankesmedjan Center for China and Globalization (CCG) i Peking. Wu Hongbo, Kinas särskilda sändebud för EU, anklagade européerna för att böja sig för "trycket från en supermakt på bekostnad av Europas välstånd och stabilitet" med sin nya, mer Kina-kritiska politik.

Nederländskt beslut

Vad som menades var beslutet från Nederländerna att ansluta sig till amerikanernas exportrestriktioner och inte längre leverera maskiner för tillverkning av toppmoderna halvledare till Kina. Världsmarknadsledaren ASML är baserad nära Eindhoven.

Jorge Toledo, chef för EU:s delegation i Kina, kritiserade det faktum att handelshinder på den kinesiska marknaden "blir värre och värre". Vi måste prata om det.

Ömsesidig kritik

- Jag är rädd att vi inte har gjort så mycket framsteg de senaste tre eller fyra åren."

Sådan öppen ömsesidig kritik hörs sällan i offentliga forum i Kina.

Toledo pekade också på Kinas historiskt höga exportöverskott jämfört med Europa. Kinas export till EU överstiger den europeiska exporten till Kina med nästan 400 miljarder dollar, visar siffror från den europeiska statistikbyrån Eurostat. Jämfört med 2020 har handelsunderskottet mer än fördubblats.

EU-kommissionen är oroad över att investeringsklimatet i Kina drastiskt försämras, skriver Handelsblatt.

Det sägs i Bryssel att Folkrepubliken har antagit en rad säkerhetslagar som har lett till en växande rättsosäkerhet för europeiska företag.

Källor: EU kommissionen/Handelsblatt