5G-lur från Kina kringgår amerikanska sanktioner

Foto: Huawei

I slutet av augusti lanserade Huawei en smartphone utrustad med ett chip som integrerar ett 5G-modem utvecklat i Kina, detta trots amerikanska sanktioner mot export av halvledarteknik till Kina.

Någon försäljningssuccé lär Huawesis senaste tillskott inte bli, menar experter, men det kan ändå stå för ett tekniskt genombrott för Kina.

Huawei Mate 60 Pro, som lanserades utan att göra något större väsen av sig, är utrustat med ett nytt System-on-a-Chip (SoC), ett 7 nm-chip från det kinesiska företaget Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), enligt analyserna utförda av det kanadensiska företaget TechInsights. Det ska vara första gången som en kinesisk koncern har lyckats tillverka sådana avancerade komponenter.

Den nya SoC som utvecklats av Huawei kan uppnå hastigheter motsvarande de för Qualcomm-modem, som finns i de senaste iPhone-lurarna. Men lanseringen kantas av några stora frågetecken, speciellt då Mate 60 Pro så snabbt tog slut i lager. Nämligen kring SMIC:s produktionskapacitet och även deras produktionskostnader, som verkar vara mycket höga. Slutligen misstänker vissa experter att företaget kommit över viss utrustning från ASML, vars produkter belagts med exportförbud.