Kina tar fram plan för krisande fastighetssektor

Leah Millis AP/TT: Politbyrån i Kina, under ledning av president XI Jinping, öppnar för lättnader i landets skuldtyngda fastighetssektor. Arkivbild.

Politbyrån, bestående av 24 medlemmar under ledning av president Xi Jinping, förkunnade i samband med ett nyckelmöte för ekonomisk politik att man ska "optimera" och "anpassa" politiken för fastighetssektorn, rapporterar Bloomberg med hänvisning till den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Ledningen i Peking uppger att man ska anta en plan för att lösa lokala skuldrisker. Därtill ska den inhemska efterfrågan öka, efter att ha upplevt nedgångar på sistone.

"Det var två nyckelbudskap från politbyråns möte: dels att prioritera den inhemska efterfrågan före industripolitiken, vilket tyder på starkare kontracykliska åtgärder. Och dels betonades också en stor plan för avyttring av kommunala skulder", säger Xing Zhaopeng, senior Kinastrateg på Australia & New Zeeland Banking Group till Bloomberg.

Kina rapporterade en BNP-tillväxt för andra kvartalet som var under förväntningarna. Dessutom har exporten fallit, utöver att landet har sett en försvagad inhemsk konsumtions- och tillverkningstakt.

Peking tillkännagav också under måndagen en rad åtgärder för att stimulera privata investeringar i landets infrastruktursektor, däribland i ren energi, transport, vatten och vad man beskriver som andra "stora nationella projekt".