Högt kolpris här för att stanna

Kolgruva i Wyoming, USA. Foto: Wikimedia Commons

I Sverige märks inte mycket av den ökade kolefterfrågan av, men i flera andra europeiska länder som slutat köpa in rysk naturgas har kolimporten ökat. Vilket driver upp de redan mycket höga kolpriserna.

Kolpriset befinner sig på ett uppåtstigande plan och ”därifrån lär det inte rubbas”, skriver nyhetskanalen RFI i en analys. Därtill är efterfrågan på kol stark i Asien, särskilt i Kina och Indien men även i Japan.

Rysslands krig i Ukraina har blåst upp kolpriserna. Men redan före konflikten i Ukraina, i slutet av december, skrev Internationella energiorganet, IEA, i en prognos att de räknar med en rekordstor efterfrågan på kol under 2022 - en ökning med 6 procent (i den siffran ingår även metallurgiskt kol för produktion stål). Siffror som nu oundvikligen måste revideras uppåt.

De senaste månaderna har kolproduktionen ökat i Asien, men det kommer inte nödvändigtvis att påverka priserna, enligt experter. Det råder nämligen brist på lastfartyg och till det kommer också till ekonomiska problem, då transportkostnader fortfarande är mycket höga. Av det kan man dra slutsatsen att kolpriset bara kommer att fortsätta stiga, precis som andra energiråvaror.