Konkurser minskar för fjärde månaden i rad

Ytterligare en svart månad för byggbranschen. Foto: Creditsafe

I augusti gick 406 aktiebolag i konkurs. Summerar man årets första åtta månader har konkurserna minskat med 7 procent jämfört med samma period i fjol. Geografiskt sett är det Värmland, Norrbotten och Örebro som minskat mest hittills i år. Färsk statistik från Creditsafe visar att det är fortsatt störst andel företag inom byggbranschen som går i konkurs.

– Augusti är fjärde månad i rad med minskande konkurser, drygt 400 aktiebolag gick i konkurs vilket historiskt sett ligger i linje med utvecklingen de senaste 10 åren. Ser man till antal drabbade anställda så minskade även denna siffra vilket är glädjande, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. 

Största konkursen sett till omsättning och anställda stod fiberentreprenören Sandström Nätentreprenad med en omsättning på drygt 280 miljoner. Bolaget med sitt säte i Stockholm var en av de stora aktörerna och underentreprenör till bland annat Zitius som ägs av Telia Company. Förutom 131 anställda så drabbas även hundratals hushåll som saknar färdiga fiberanslutningar.

Försöket att hitta ny delägare misslyckades, företaget El och informationsteknik Blekinge med kontor i Karlskrona, Ronneby, Kristianstad och Växjö har försatts i konkurs vid Blekinge tingsrätt. Ett 70-tal anställda berörs. Företaget bedrev installation av el-, tele-, data- och säkerhetsanläggningar som bland annat inbrottslarm, brandlarm och kameraövervakning.

– Två stora förskolor på östra Hisingen står halvfärdiga, men arbetsplatserna är tomma. Nu ansöker företaget som ansvarar för bygget om konkurs och de 16 förskoleavdelningarnas, med plats för upp till 300 barn, öde förblir oklart, så skriver Göteborgs-Posten om konkursen av det väletablerade företaget Hallarnas Bygg ABs som har Göteborgs stad som sin största uppdragsgivare. Efter drygt 25 år i branschen är eran slut, 26 personer drabbas av konkursen. Företaget ingick i byggkoncernen B38.

33 av 406 av de konkursade företagen hade 10 eller fler anställda och totalt berördes 1 256 anställda, en minskning med 13 procent jämfört med samma period förra året (1 448). På årsbasis har 4 045 aktiebolag gått i konkurs i Sverige, vilket kan jämföras med 4 139 samma period förra året. Det är en minskning på två procent. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen under augusti var 5 miljoner kronor.