Pyrande oro trots god efterfrågan

B&B Tools ir-direktör Mats Karlqvist.
B&B Tools ir-direktör Mats Karlqvist.

Fortfarande stabil orderingång och god efterfrågan, men också en gryende oro och hög beredskap för en stökig höst. Det är den aggregerade konjunkturbild som träder fram i Nyhetsbyrån Direkts rundringning till flera av börsens mindre industri-, verkstads- och handelsbolag.

- Om vi tittar på exakt hur det ser ut just nu så känner vi inte igen oss i den svarta bild som många finansministrar och världen runt omkring oss verkar känna av. Jag skulle vilja påstå att det inte riktigt nått fram till oss ännu, säger exempelvis Nedermans finanschef Stefan Fristedt.

Direkt har pratat med företrädare för Addtech, B&B Tools, Beijer Electronics, Beijer Alma, Lagercrantz, Nederman, OEM, Profilgruppen och Partnertech - en grupp av bolag som sammantaget har en bred försäljning av komponenter, system och tjänster till industrikunder på ett stort antal geografiska marknader. Ingen
av dem vittnar om vikande aktivitet, snarare tvärtom. Tiden efter semesterperioderna bjöd på sedvanlig aktivitetsstegring, intygas det från flera håll.
-Vi vet egentligen inte så mycket mer än vad som står i tidningarna. Det vi ser i vår egen orderingång är att det inte har vikt ned ännu", säger Addtechs vd Johan Sjö och betecknar inflödet av beställningar som "fortsatt stabilt
överallt.

Beijer Almas vd Bertil Persson instämmer.
- I rapporten för det andra kvartalet skrev jag att förutsättningarna såg bra ut för utvecklingen under tredje kvartalet trots det tuffa läget och jag ser ingen anledning att ändra på det. Det ser fortsatt bra ut på  efterfrågesidan, säger Bertil Persson.

De flesta av cheferna Direkt har pratat med har svårt att peka ut något segment, kundmässigt eller geografiskt, som uppenbart har försvagats under de senaste månaderna. I Sydeuropa har det varit tufft länge, resonerar några av dem. Teknikhandelskoncernen OEM International ser tendenser till utplaning alternativ avmattning i de västra grannländerna.

- På den danska och norska marknaden ser jag tecken på nedgång. I övrigt tycker jag att det är fortsatt bra, säger OEM:s vd Jörgen Zahlin.

Diskrepansen mellan medias braskande krisrubriker och de faktiska siffrorna i bolagens böcker just nu, är ett annat tema som flera av cheferna spontant tar upp. Det pekas på risken att det hela blir självuppfyllande, några verkar mer eller mindre utgå från att det blir så.
- Vi fångar upp det media skriver och den oro som finns i världen. Vi har inte  sett några konkreta effekter ute bland kunderna, men det är klart att det påverkar dem, att de blir mer försiktiga. Vi får väl se när den reella påverkan kommer, säger B&B Tools ir-direktör Mats Karlqvist.

Vikten av att ha en hög beredskap om och när det verkligen viker nedåt, påtalas ofta under intervjuerna. Ingen vill tala om investerings- eller rekryteringsstopp i dagsläget, det handlar snarare om en fortsatt restriktiv
hållning på dessa punkter sedan förra krisen.
- Vi gasar fortfarande mer än vad vi bromsar. Vi är alltid restriktiva när det gäller rekryteringar, det är aldrig kul att ta in folk som man sedan måste göra sig av med, säger Beijer Electronics finanschef Lennart Mauritzson till Direkt.

Lagercrantz vd Jörgen Wigh medger att bolaget "skjuter lite" på vissa investeringar.
- Och vi funderar ett varv till innan vi rekryterar. Samtidigt är vi väldigt lyhörda kring vad som händer på de olika marknaderna, fortsätter Jörgen Wigh.

Sensommaren 2008 hade börsen backat i mer än i ett år. Samtidigt var det få bolag som vittnade om försämrad efterfrågan. Efter Lehmans kollaps gick det som bekant snabbt utför även utanför finansmarknaderna.
- Det som är obehagligt är att det nog kommer väldigt fort när det väl svänger. Det gäller att hålla fingret på pulsen, men än så länge känner vi inte att pulsen börjat avta oroväckande mycket. Jag tror inte heller att vi ska behöva se samma utvecklingskurva som 2008-2009, säger Stefan Fristedt på Nederman.

(Martin Hävner/Andreas Joons/Nyhetsbyrån Direkt)