Oljepriserna har noterat mindre rekyler nedåt under fredagens handel, efter att ha noterat de största prisuppgångarna på över sex år under torsdagen.
"Täckköp av blankade positioner med anledning av ett ljusare allmänt marknadssentiment pressade upp oljepriserna med mer än 10 procent." Det skriver Commerzbank i en kommentar på fredagseftermiddagen. Det innebär att WTI-oljepriset nu ser ut att visa sin första veckovisa uppgång på 11 veckor.
"Även om prisåterhämtningen låg i korten när som helst, givet att oljepriserna fallit i stort sett konstant sedan slutet av juni med en totalnedgång på över 30 procent, indikerar utsträckningen på gårdagens rally bara hur negativt marknadssentimentet måste har varit", fortsätter Commerzbank.
En liknande vändning kom i slutet av januari, efter mer än sex månaders nedgång. Då föll antalet borriggar brant i USA, vilket ledde till en initial uppgång som senare gav en prisuppgång med 50 procent på tre månader.
"Vi tror inte att det sannolikt kommer att repeteras givet det fortsatt rikliga överutbudet men på kort sikt kan Brent stiga till 50 dollar per fat och WTI till 45 dollar per fat", skriver Commerzbank.
Bidragande till oljepriserna under gårdagen var riskaptit på de finansiella marknaderna och ökade tillväxtförhoppningar, i spåren av Kinas centralbanks senaste lättnadsåtgärder och den starkare BNP-statistiken från USA för det andra kvartalet.
Andra faktorer som talade för högre priser under gårdagen var utsikter för lägre oljeexport från Nigeria samt en förfrågan från Venezuela om att ha ett extrainsatt OPEC-möte. Venezuela vill att OPEC samordnar produktionen med Ryssland i syfte att få stopp på nedgången i oljepriserna.
Talespersoner för OPEC kommenterade förfrågan med att det var små chanser för att kartellen ska mötas utan stöd från Saudiarabien, vilka sagt att det inte finns något behov av ett möte.
Oljebolaget Shells enhet i Nigeria deklarerade "force majeure" för oljeexporten från landet på torsdagen efter att man stängt av två oljeledningar med anledning av läckage och stölder.
I fokus under eftermiddagen står USA-statistik över privatkonsumtion och inkomster, vilket även inkluderar inflationsmåttet för den privata konsumtionen, kärn-PCE, som Federal Reserve granskar noggrant. Under eftermiddagen presenteras även reviderat Michigan konsumentförtroendeindex.
(SIX News)