Naturvårdverket vill införa krav på uppströmsarbete

Foto: c/c Arild Vågen
Foto: c/c Arild Vågen

Sveriges reningsverk kan bli ålagda att ha ett systematiskt uppströmsarbete inom ett par år. Det är ett unikt förslag, som Naturvårdsverket presenterar på onsdag på Svenskt Vattens Vattenstämma i Umeå. Det skriver VA-tidskriften Cirkulation.

Förslaget utgör en del i Naturvårdsverkets utredning om hållbar återföring av fosfor. I den föreslår Naturvårdsverket en förordning med krav på ett planerat och systematiskt uppströmsarbete för att minska tillförseln av oönskade ämnen till reningsverken.

– Tanken är att avloppsreningsverken steg för steg med förslagsvis treårsintervaller ska ta fram planer för att minska tillförseln av miljögifter, först de stora verken och slutligen samtliga verk, berättar Majlis Bergkvist, handläggare på Naturvårdsverket som deltagit i utredningen.

innehåller utredningen bland annat förslag på:

  • Stegvis skärpta krav för flera metaller under en tioårsperiod. Det gäller bland annat kadmium, koppar, krom och zink. För höga halter kadmium är en hälsofara. Koppar kan påverka marken, och dagens halter i slam kan medföra en ganska snabbackumulation. Zink har låg säkerhetsmarginal till hälsoeffekter och krom kan främst påverka marken. Även silver föreslås regleras.
  • Nya krav på långlivade organiska ämnen som kan utgöra problem i slamfasen. Det gäller PFOS, dioxin, klorparaffiner, PCB och bromerade flamskyddsmedel, PBDE.
  • Nya krav på hygieniserande behandlig, och förslag att godtagbara hygieniseringsmetoder ska listas i en föreskrift.

Naturvårdsverket har inom utredningsarbetet haft samråd med flera myndigheter, bland annat Kemikalieinspektionen, och flertalet organisationer som Svenskt Vatten. Synpunkterna på utredningen har varit många, och fler lär dyka upp den 22 maj. Då håller Naturvårdsverket en hearing om de preliminära resultaten från kartläggningen av fosforresurser samt förslag till författning och etappmål till miljömålssystemet. Slutredovisning till regeringen ska ske senast den 12 augusti 2013.