Garpenberg bidrar till industriell förnyelse

Boliden har anställt en utbildningsledare och tre utbildare för att ta hand om all praktik och utbildning på plats i gruvan. Foto: Boliden
Boliden har anställt en utbildningsledare och tre utbildare för att ta hand om all praktik och utbildning på plats i gruvan. Foto: Boliden

Gruvnäringen växer så det knakar i Sverige trots att alla konjunktursiffror visar på rött. Men metallpriserna står sig och det gör att många passar på att starta nya gruvor eller expandera befintliga. Bolidens gruva i Garpenberg är en av dem som befinner sig i en stark expansionsfas. Och detta försöker man ta fasta på i de kommuner i Bergslagen som drabbats hårt av konjunkturnedgången de senaste åren.

 

Många kommuner i Bergslagen har den senaste tiden haft en varselvåg med risk för stora utflyttningar från regionen. Samtidigt startas nya gruvor liksom andra expanderar.

 

Gruvorna är framtiden
För att skapa en win-win situation och därmed trygga det framtida kompetensbehovet i gruvnäringen startas bland annat ett projekt  i Hedemora om Industriell förnyelse som även regeringens nytillträdde gruvsamordnare Christina Lugnet står bakom. Hon vill använda erfarenheterna från Garpenbergsgruvan och Hedemoras gruvutbildningar som en hävstång för att snabbt och obyråkratiskt ställa om samhället när gruvorna återstartas i Bergslagen. Det hela går ut på att så snabbt och effektivt som möjligt säkra kompetensbehovet i gruvorna genom utbildning och praktik.

 

Bolidens satsning gynnar oss
– Vi vill satsa på en en mer långsiktig lösning för att kunna skapa nya arbetstillfällen i Hedemora och i regionen. I Hedemora utgår vi från Bolidens satsning i Garpenberg för att skapa utvecklingsmöjligheter och tillväxtpotential lokalt och regionalt, säger Inger Wilstrand vid Hedemora Näringsliv AB som står bakom projektet.

 

Ny bergarbetarutbildning

Martin Koch­gymnasiet startade höstterminen 2011 ett gymnasieprogram med riksintag för de som vill arbeta i gruvbranschen och de ska ut i praktik från och med hösten 2013. Och Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU,  har tillsammans med Utbildningsnämnden en kvalificerad yrkeshögskoleutbildning för bergarbetare.
– Yrkeshögskoleutbildningen har skapats just för att gruvindustrin de närmaste åren kommer ha ett stort behov av arbetskraft, bland andra Bolidens gruva i Garpenberg. Målet är att skapa ett framtida utbildningscentrum i Garpenberg för gruvindustrin, säger Inger Wilstrand.

 

Trång kostym

Förutom gymnasieutbildningen och YH-utbildningen finns en arbetsmarknadsutbildning och intresset för de olika bergarbetarutbildningarna är stort. Till YH-utbildningens 25 platser har man haft 150 sökande. Men kostymen är för trång. Bristen på praktikplatser gör det dock svårt att i dagsläget öka antalet elever på utbildningarna så mycket som det skulle behövas.
– Vi ser att gruvorna kommer att behöva utbildat folk framöver men många av gruvorna i regionen har inte startat än så då är det svårt att erbjuda praktikplatser, säger Håkan Frenell som är utbildningsledare på Utbildningsnämnden och projektledare för bergsutbildningarna.

Idag samverkar Dannemora med 5 platser, Zinkgruvan med 6-7 platser, Bergteamet med 5 platser och Garpenberg har 10 praktikplatser. Utbildningarna berör även tunneldrivning så där finns det utrymme att hitta fler praktikplatser inom den branschen.

– Vi försöker lösa det med simulatorer men det bästa är ju att få komma ut i verkligheten, säger Håkan Frenell.

 

Anställer utbildare

I Bolidens gruva i Garpenberg satsar man för fullt på att säkra det kommande kompetensbehovet – delvis i samarbete med Hedemora Lärcentrum och projektet Industriell förnyelse.
– Det är viktigt för oss att matcha behovet av framtida personal och samtidigt ge eleverna en sådan bra praktik som möjligt. Därför har vi anställt en utbildningsledare och tre utbildare för att ta hand om all praktik och utbildning på plats hos oss, säger Malin Söderman, personalchef på Boliden Garpenberg.

 

För närvarande tar gruvan emot tio praktikanter från YH-utbildningen, sju från arbetsmarknadsutbildningen via arbetsförmedlingen och till hösten kommer de att ta emot 6 praktikanter från gymnasieskolan. Därtill håller man interna utbildningar av bergsarbetare.
– De närmaste två till tre åren kommer vi att behöva 40 till 50 nya medarbetare, de flesta av dem bergsarbetare, säger Malin Söderman.

 

 

Fakta | Gruvnäringen i Bergslagen
Det är inte enbart i Garpenberg som gruvnäringen satsar. På flera andra orter i Bergslagen pågår projekteringar av gamla gruvområden där arbetet för att kunna återuppta driften kommit långt. Det kommer att finnas ett stort behov av utbildad personal som de olika gruvföretagen kan komma att anställa. Boliden har redan aviserat att de har ett behov av personal till sin satsning. De satsningar som görs i Ludvika beräknas, om de tas i drift, kunna skapa runt 800 nya jobb. Vad övriga gruvor kan tänkas behöva är inte känt men sammanlagt kan det handla om runt 1000 nya arbetstillfällen i Bergslagen, vad som nu är känt.

 

Fakta | Garpenberg
I Bolidens gruva i Garpenberg bryts komplexmalm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver. I januari 2011 togs beslut om en kraftig expansion av verksamheten som kommer att öka malmproduktionen från dagens 1,4 till 2,5 miljoner ton malm per år. Expansionen genomförs 2011-2014 med full produktion i slutet av 2015.

 

 

Fakta | Effektmål för projektet Industriell förnyelse

• En attraktiv region

• Inflyttning till kommunen och regionen

• Tillväxt inom såväl teknikorienterade företag som inom vård/omsorg

• Attitydförändring som bidrar till ett stärkt entreprenörskap och positivt näringslivsklimat

• Nyskapande samverkanskonstellationer mellan företag, utbildningsanordnare, offentlig och 
ideell sektor

• En koncentration av utbildning, kunskaps- och kompetensutveckling inom gruvnäring och 
tunneldrift lokaliserat till Garpenberg/Hedemora i samverkan med Högskolor och Universitet

• Nyetableringar

• Ökad export