Datortomografi revolutionerar sågverksbranschen

Foto: Norra Timber
Foto: Norra Timber

Hanterar 700 stockar i timmen

På alla sågverk har det alltid varit en dröm att kunna se in i stocken innan den sågas. En industriell röntgen skulle, precis som för en kirurg, hjälpa produktionen att lägga de rätta snitten i stocken för att få ett så bra resultat som möjligt. Men det har tagit nästan 30 år att lösa de tekniskt avancerade problem som möjliggör en fungerande skiktröntgen för ett sågverk. Resultatet heter Microtec CT-log. Nu står alltså Skandinaviens första exemplar på plats i Sävar tillsammans med en ny såglinje, där 700 stockar passerar varje timme och 2,75 miljoner stockar under ett år. 

– Sågverket har gått från folkrace till F1-klass. Tidigare var sågen som alla andra sågverk, men nu har den tagit täten i landets tekniska utveckling, menar Stig Grundberg som är sågverkschef vid Sävar såg.

Datortomografen är början på en ny era för sågverksindustrin. Stig Grundberg, som även har doktorerat i träteknologi vid Luleå tekniska universitet, började redan på 1980-talet tillsammans med andra forskare och ingenjörer söka svar på de tekniska och matematiska problemen som behövde lösas för att röntgentekniken skulle fungera i industrimiljön. Dessutom har hans strävan varit att få fram höga sågutbyten med hjälp av tunnare sågsnitt för att få så lite spill som möjligt från varje stock. Sågverket i Sävar är designat på ett världsunikt sätt för att klara dessa uppgifter i höga produktionshastigheter.