Projekt ska lyfta flyg- och rymdindustri i Sverige

Foto: Pixabay

Tillväxtverket har beslutat att genom EU-medel finansiera projektet SVIFFT, för att lyfta flyg- och rymdindustri i Sverige. Satsningen ska utveckla ett nationellt klustersamarbete mellan företag och akademi i syfte att utveckla såväl innovationer och affärer, vilket kommer att skapa konkurrenskraft internationellt och nya affärer för en större bredd av svenska företag.

Projektet är viktigt för svensk flyg- och rymdindustri och bidrar till både teknikutveckling, arbetstillfällen och export och är därmed bra för svensk ekonomi. Företag och akademi kommer att delta i ett klustersamarbete för att utveckla såväl innovationer som affärer.

– SVIFFT innebär en strategiskt viktig förstärkning av Swerea SICOMPs och Compraser Labs möjligheter att erbjuda företagen en öppen ”testplats” för nya tillverkningskoncept för lättviktsprodukter. Exempel är så kallade kollaborativa robotar som arbetar ”hand i hand” med operatörerna och utrustning för automatisk avsyning av kvaliteten hos produkterna under tillverkningen. Hög kvalitet och kostnadseffektiv produktion är tydliga önskemål som står högst på kravlistan för våra medlemsföretag säger Bengt Wälivaara, VD för Swerea SICOMP.

I projektet deltar Swerea IVF, Swerea SICOMP, Västra Götalandsregionen, Region Östergötland, Aerospace Cluster Sweden och Innovatum. Tanken är att bygga på de strukturer som finns; nätverk av små och medelstora företag, samt PTC och Compraser Labs som är produktionstekniska arenor och labb för olika material och processer.