Piteå centrum för rymdindustrin

Nya rymdbolaget Arctic Space Tech, grundare Benjamin Fisher och Sandra Nilsson. Foto: Artic Business

Arctic Space Technologies är det andra rymdföretaget med ursprung i Piteå. Arctic Space har utvecklat nya sätt för markstationer att kommunicera med satelliter. Arctic Space Tech ska förbättra kommunikationen med satelliter. Benjamin Fisher har sina rötter i Österrike och under senaste året arbetat för European Space Agency, ESA i ett satellitprojekt. Sandra Nilsson från Piteå har gjort sitt examensarbete inom strålningsvetenskap för mänskliga rymdfärder vid en partikelaccelerator i tyska Darmstadt.

Nu startar de tillsammans Arctic Space Tech som ska underlätta kommunikationen med satelliter genom nya innovativa lösningar för markbaserade system. Dagens markbaserade system använder föråldrad och analog teknologi i många fall. Det är väldigt kostsamt att nyttja dessa system som körs med begränsad kapacitet och med en teknik som inte implementeras fullt ut i branschen.

– Vi är så stolta att vi nu kommit med i Arctic Business och deras rymdinkubator ESA BIC Sweden bland 100-tals idéer som konkurrerar om platserna. Det är vår största önskan att bo i Piteå och jobba med rymdbolaget från norra Sverige. Här finns alla förutsättningar för oss, säger Sandra Nilsson grundare Arctic Space Technologies.

De har nyligen vunnit en uppmärksammad pitchtävling för lovande rymdidéer Space Business Pitch i Luxembourg. Tävlingen arrangeras av Luxembourg Space Tech Angels.

– Vår etablering och samarbetet med Piteå kommun har gett resultat. Att vi på så kort tid nu ser det andra bolaget inom rymdindustrin etablera sig är bevis på detta. Vi skapar inte bara nya jobb utan även nya invånare till Piteå och det är precis vad vi önskar, säger Jens Lundström vd Arctic Business.

Det andra rymdbolaget i Piteå är Centropy som har en smart lösning för effektivare kylning av elektronik. Arctic Business som också driver ESA BIC Sweden hjälper nya innovativa företag med rådgivning, rekrytering, tillgång till kapital och internationella nätverk av investerare, affärskontakter och experter. Alla bolagen får 300 000 kronor direkt från starten via helägda affärsängelbolaget Arctic Ventures Ett.