Ska ta fram framtidens produkter

Erin Bradner, Brian Pene, Maurice Conti och Eli Groban från Autodeskt OCTO-grupp. Foto: Tommy Ekholm

Framtiden och forskning och utveckling var i fokus för ett panelsamtal på Autodesk University. Medverkande var flera personer från Autodesks avdelning OCTO, Office of the Chief Technical Officer, vilka arbetar med att forska i och ta fram Autodesks nya produkter och system.

Avdelningens mål inom Autodesk är att hitta det som ska bära bolaget framöver, tekniskt sett. De jobbar med att se framåt så mycket som möjligt i de produkter som de ska utveckla. Tanken är att de ska ha en utsikt från två år framåt ända till 100 år framåt.

-Att se 100 år framåt är givetvis en högst teoretisk synvinkel, men målet är att se hur världen runt oss kommer att se ut i framtiden och vilka produkter som bör komma att behövas, sade Brian Penne, som arbetar med utveckling av virtual- och augmented reality hos Autodesk.

Just nu ligger fokus en hel del på Internet of Things, men hela avdelningen ser saker som IoT som enbart en startpunkt för hur man tar sig framåt i utvecklingsarbetet.

Avdelningens arbete ska ligga långt fram och tanken är att man ska utveckla helt nya saker.

- Förväntad teknologi är inte det vi ska ens titta på. Det vi ska arbeta med är det omöjliga och det fullkomligt opraktiska. Om vi tar dessa utgångspunkter och utvecklar användbara produkter ur detta så har vi nått en bit mot de mål som vi satt upp, sade Maurice Conti, Director, Applied Research & Innovation på Autodesk.

Saker som OTCO jobbar med är bland annat hur man kan använda virtual realty som ett desginverktyg. Och då ligger inte fokus på traditionella saker som byggnader eller bilar, utan mot mer annorlunda saker.

Eli Groban berättade om sitt arbete med att ta fram verktyg för att se molekyler i virtual reality och hur man kan använda detta i designen av nya mediciner.

- Att kunna titta på hur molekyler är uppbyggda när man designar och tar fram nya läkemedel är något helt nytt och tekniken skapar helt nya diskussioner för utvecklare, sade Eli Groban.

Maurice Conti berättade om hur hans grupp arbetar med automation och robotar. De tar fram robotsystem som ska klara av att få enkla kommandon och med dessa som bas utföra avancerade jobb.

- Vårt mål är att till exempel ställa fram ett paket med Lego och bara ge roboten kommandot ”bygg” och sedan se till att robot utan hjälp öppnar paketet och bygger ihop legoprodukten utan någon övrig hjälp, sade Maurice Conti.

När man arbetar mot så här långsiktiga och ibland teoretiska mål så är misslyckande en del av arbetet. Allt man jobbar med kan helt enkelt inte fungera. Grupperna inom avdelningen misslyckas med jämna mellanrum och det är egentligen ingen stor grej. De siktar mot framtidens produkter, men ibland så går det inte att nå de uppsatta målen.

- Ibland blir det inte som man tänkt sig. Men man lär sig av misstagen och tar med sig det inhämtade kunnandet till nästa projekt. Dock blir jag ibland orolig att vi inte misslyckas nog, sade Maurice Conti.