G7-möte om tullar i Banff präglat av försiktighet och kompromissvilja

Deltagare vid G7- mötet i kanadensiska Banff. Image: Chattgpt-foto
Deltagare vid G7- mötet i kanadensiska Banff. Image: Chattgpt-foto

Vid ett möte i Banff, beläget i de kanadensiska Klippiga bergen, samlades finansministrarna från världens sju största industriländer i ett försök att återupprätta förtroendet inom G7-gruppen. Efter flera års splittringar, inte minst till följd av USA:s tullpolitik, präglades årets samtal av en vilja att minska motsättningarna och fokusera på gemensamma utmaningar.

Mötet kom samtidigt som spänningarna återigen ökar kring både Rysslands krig i Ukraina och den globala handeln. Tydliga men diplomatiskt framförda skillnader i synsätt genomsyrade samtalen, särskilt mellan USA och flera europeiska delegationer.

– Jag hade en mycket givande dag – sade USA:s finansminister Scott Bessent efter att ha deltagit i flera bilaterala möten innan han anslöt till en gemensam middag på höjdplatån tillsammans med övriga G7-ministrar och centralbankschefer.

Samtalen fördes i skuggan av det splittrade mötet 2018, också det i Kanada, där USA:s ståltullar satte stopp för en gemensam kommuniké. Då beskrev man mötet som ett ”G6 plus en”, där samtliga övriga länder öppet uttryckte besvikelse över USA:s tullbeslut.

Kompromisser snarare än enighet i fokus

Till skillnad från 2018 präglades årets möte av en mer försiktig ton. Enligt uppgifter från franska finansministeriet förbättrades samtalsklimatet tydligt, särskilt efter ett bilateralt möte mellan Frankrikes Eric Lombard och USA:s Bessent.

– Det fanns en uppriktig och ärlig diskussion mellan allierade – sade Lombards talesperson.

Lombard betonade att det viktigaste var framsteg i sakfrågorna, snarare än att nödvändigtvis nå en slutlig gemensam text.

– Att göra framsteg är det som verkligen spelar roll. Det handlar inte bara om att enas om en skrivelse för syns skull – sade han.

Den italienske finansministern Giancarlo Giorgetti intog dock en annan hållning.

– Att nå en kompromiss i kommunikén är ett steg vi anser vara avgörande – skrev han på sociala medier.

USA:s position förblev osäker in i det sista. En europeisk diplomat uppgav att Washington motsatte sig formuleringen att Rysslands invasion av Ukraina är "olaglig" och ville ta bort detta från utkastet.

Italien föreslog dessutom att länder som stött Rysslands krigsinsats inte ska få delta i Ukrainas framtida återuppbyggnad – ett förslag i linje med vad Bessent tidigare uttryckt:

– Ingen som finansierat eller försett den ryska krigsmaskinen med resurser ska vara berättigad till återuppbyggnadsfonder – sade han i april.

Samtidigt växer trycket inom EU för att sänka det nuvarande pristaket på sextio amerikanska dollar per fat för rysk råolja – en fråga som enligt flera deltagare väntas bli särskilt svår att lösa.

– Vi väntar oss en taggig diskussion om pristaket – sade en officiell källa inom delegationen.

Stabila relationer men underliggande spänningar kvarstår

Trots oenighet i flera sakfrågor beskrevs flera av de bilaterala mötena som konstruktiva. Bessent sågs av flera europeiska företrädare som en lugnande och pragmatisk närvaro, särskilt i kontrast till mer polariserande retorik från Vita huset.

– Det var ett öppet och konstruktivt samtal som varade längre än planerat – uppgav en källa inom den tyska delegationen efter ett möte mellan Bessent och Tysklands nye finansminister Lars Klingbeil.

De båda ministrarna kom överens om att fortsätta diskussionerna i Washington.

Andra samtal noterades också. Japans finansminister Katsunobu Kato och Bessent enades om att den aktuella växelkursen mellan yen och dollar speglar de ekonomiska grunderna, även om man inte diskuterade specifika nivåer.

Kanadas finansminister François-Philippe Champagne kommenterade sitt möte med Bessent i korta ordalag.

– Vi kom väldigt bra överens – sade han utan att gå in på detaljer.

Men bakom artighetsfraserna återstår flera tvistefrågor. Flera G7-länder – däribland Japan, Tyskland, Frankrike och Italien – riskerar att drabbas av fördubblade amerikanska tullar i början av juli, upp till tjugo procent eller mer.

Storbritannien har ett begränsat handelsavtal som fortfarande innebär tio procents tullar på de flesta varor, och Kanada brottas fortsatt med separata tullar på tjugofem procent på flera exportvaror.

Trots detta ansågs mötet inte vara lika laddat som 2018. Även om en gemensam kommuniké ännu inte antagits, uppgavs flera delegationer vara försiktigt optimistiska.

– Det vore allvarligt om vi inte enades om en gemensam text – sade en europeisk diplomat – men det viktigaste är att samtalen fortsätter och att förståelsen mellan parterna ökar.

Källa: Reuters