Ett stort tyskt medicinteknikföretag har blivit offer för en spionattack i samband med ett vetenskapligt samarbete. När Kina intresserar sig för andra länders uppfinningar kan detta snabbt förvandlas till en katastrof.
I början låter det faktiskt harmlöst: En kinesisk doktorand besöker ett teknikföretag. Utbytet arrangeras av ett universitet. Hittills en ganska normal företeelse.
Spionerande forskare
Tidningen Handelsblatt har nu fått kännedom om ett fall där ett medicinteknikföretag blivit offer för en spionattack under ett sådant vetenskapligt samarbete. Resultatet från den spionerande forskaren blev stulen teknologi och en patentansökning och ett beviljat patent till uppfinningen i Kina. Tidningen säger sig ha uppgifter om flera liknande fall.
Det fanns tydliga varningsskyltar. Den kinesiska sidan betalade för besöket i Tyskland. Anledningen: Doktoranden hade fått ett överdrivet intresse för företagets teknik. Inte konstigt, eftersom hans egentliga mål var att tjäna pengar i sitt hemland med utländska uppfinningar.
Kunskapsstöld
- Många är fortfarande alldeles för naiva, står det om detta bedrägeri i tyska säkerhetstjänstens hemsida.
Tyska inrikesministern Nancy Faeser (SPD) varnar för "avsevärda risker" på grund av kinesiskt spionage. I många fall liknar proceduren den kunskapsstöld som beskrivs ovan.
Det bör betonas vid denna tidpunkt att inte alla 40 000 kinesiska studenter i Tyskland i själva verket är illvilliga spioner. Men enligt kinesisk lag är såväl privatpersoner som företag och forskningsinstitutioner skyldiga att samarbeta med den kinesiska underrättelsetjänsten. Om de håller ett öga på tyska eller europeiska uppfinningar kan ett vetenskapligt samarbete snabbt förvandlas till en stor ekonomisk katastrof.
På andra håll i världen kan hotet från den kinesiska regeringen ses i form av information om vattenförsörjning, ficklampor och en ny radio. Exempelvis för Taiwans del handlar det inte bara om utflödet av kunskap. För detta land kan det bli en fråga om liv och död.
Scenariot med en kinesisk attack i Taiwan är där allestädes närvarande. Företag och stiftelser beväpnar sig i ökad utsträckning med de mest nödvändiga redskapen. Vissa företag undersöker sina beredskapsplaner bara för att sedan upptäcka att de inte har några.
Källa: Handelsblatt