Northvolt dammsuger arbetsmarknaden i Skellefteå

Det byggs en helt ny basindustri i Sverige. Arkivbild

Europas största batterifabrik byggs på en plats där det redan idag är brist på industriarbetare. Bland de lokala teknikföretagen finns en oro att personalen inte kommer att räcka till. Om detta rapporterar SvT Västerbotten. Redan idag jobbar 2 500 personer på olika teknikföretag runt om i Skellefteå. Nu ska Northvolt ha minst lika många anställda på orten inom ett par år. Samtidigt ser teknikföretagen ett behov av att rekrytera ungefär 300 personer per år.

– Med en hel del nyetableringar på gång är kompetensförsörjningsbehovet ordentligt, säger Kent Berglund, chef för medlemmarna i Teknikföretagen till SvT.

Kent Berglund understryker att Northvolts etablering är en enorm möjlighet för hela regionen. Men den ger också stora utmaningar.

– Det finns en risk att våra företag inte kan växa och utvecklas. Det kan leda till att industrier hamnar någon annanstans, säger Kent Berglund.

Både Teknikföretagen och Northvolt tror att rörligheten mellan företagen kommer att öka. Northvolt söker nu folk att anställa över hela landet och i hela världen. Deras kompetensförsörjningsansvariga, Katarina Borstedt, menar att det går att undvika att batterifabriken dränerar övriga företag på personal.

– Men Skellefteå måste växa med den här etableringen, för det finns inte tillräckligt med folk på plats, säger hon till SvT.