Styrkan i industrin består

Arkivbild

PMI-total steg till 55,2 i september från 52,5, i augusti och innebär att tillverkningsindustrin alltjämt befinner sig i tillväxtzonen om än på lägre nivåer jämfört med i början av 2018. Trendmässigt har PMI haft en nedåtgående trend sedan årets början men stabiliserades under tredje kvartalet.

Det största bidraget till uppgången i PMI-total under september kom från delindex för orderingång, sysselsättning och leverantörernas leveranstider. Delindex för orderingång ökade till 56,6 och bidrog med 1,2 indexenheter till uppgången i PMI-total.

Delindex för leverantörernas leveranstider och sysselsättning bidrog vardera med 0,7 indexenheter till PMI-total efter tidigare nedgångar i augusti. Delindexet för produktionen steg i september samtidigt som företagens produktionsplaner reviderades upp till 65,3, vilket är den högsta nivån sedan februari 2018.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser rekylerade upp i september efter nedgången i augusti och noterades till 67,5 jämfört med 65,8 i augusti.

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.