Fortescue skrotar två godkända vätgasprojekt – hänvisar till marknadsosäkerhet och teknikskifte
Det australiska gruv- och energibolaget Fortescue har beslutat att inte gå vidare med två gröna vätgasprojekt som tidigare fått grönt ljus av företagets styrelse. Det handlar om det 80 megawatt stora Arizona Hydrogen-projektet i USA samt det 50 megawatt stora PEM50-projektet i Australien. Båda projekten fick slutgiltigt investeringsbeslut så sent som i november 2023.
Beskedet innebär att bolaget nu utvärderar möjligheterna att använda mark och anläggningar som redan införskaffats till andra ändamål. Nedskrivningarna relaterade till projekten väntas uppgå till cirka 150 miljoner amerikanska dollar före skatt, enligt Fortescue.
– Den bristande tydligheten och ett steg tillbaka i den gröna ambitionen har stoppat de framväxande marknaderna för grön energi, vilket gör det svårt för tidigare genomförbara projekt att gå vidare. Som ett resultat kan vi inte fortsätta med våra investeringar i deras nuvarande form, och vi kommer att undersöka framtida möjligheter för vår plats i Arizona, sade Agustin Pichot, Fortescues chef för tillväxt och energi, vid en investerarpresentation.
USA backar från gröna satsningar – påverkar investeringsviljan
Att projektet i Arizona stoppas beror enligt bolaget främst på förändrade politiska signaler i USA. Under det senaste året har marknaden för grön vätgas drabbats av ökande osäkerhet till följd av fördröjda regleringar och oklara besked kring skattelättnader och subventioner inom ramen för president Bidens klimatpaket, Inflation Reduction Act.
Fortescue pekar på att bristen på långsiktiga spelregler gör det svårt att säkra finansiering och avsättning för vätgasen, särskilt i en fas där marknaden fortfarande är i sin linda.
– Vad gäller Arizona-projektet vet ni att ett skifte i politiska prioriteringar bort från grön energi har förändrat situationen i USA, sade Pichot.
Det avbrutna PEM50-projektet i Australien var i sin tur tänkt som ett demonstrationsprojekt för Fortescues egenutvecklade elektrolysteknik baserad på så kallade PEM-celler. Men bolaget har sedan tidigare börjat omvärdera denna teknik.
Redan i maj i år varslades 30 anställda vid företagets två gigawatt stora elektrolysfabrik i Gladstone, Queensland, samtidigt som en genomgång av fabrikens framtid inleddes. Nu väljer bolaget att satsa på annan teknik för att pressa kostnaderna för grön vätgas i industriell skala.
– Denna förändring i riktning är avgörande för framstegen inom vår gröna järnstrategi. Men det innebär att PEM50-projektet inte längre behövs för att testa tekniken, sade Pichot.
Fokus skiftar mot grön järnproduktion på hemmaplan
Trots att två större projekt nu stoppas, menar Fortescue att det inte handlar om något totalt tillbakadragande från vätgasområdet. Snarare vill bolaget fokusera på färre men mer ekonomiskt hållbara satsningar kopplade till den egna industriproduktionen, särskilt inom grön järnframställning.
– Att vara först är inte alltid enkelt, men för att lyckas måste vi vara flexibla och sparsamma med de resurser som våra aktieägare har anförtrott oss. Jag vill vara tydlig med att vi inte ger upp, sade Pichot.
Företagets ordförande och grundare Andrew Forrest betonade att vätgas fortfarande är en viktig del av Fortescues långsiktiga strategi, men att man måste vara realistisk i den kommersiella bedömningen.
– Grön energi och grön vätgas är nyckeln till vår framtid, inklusive vår strategi för gröna metaller. Tekniken utvecklas snabbt. Kostnaden kommer att sjunka och marknaden kommer att komma – men vi måste också vara realistiska och disciplinerade. Därför kommer vi att omvärdera våra globala projekt för att säkerställa att de är ekonomiskt hållbara och skapar värde för våra aktieägare, sade Forrest.
Samtidigt fortskrider byggnationen av en pilotanläggning för gröna metaller vid bolagets gruva Christmas Creek. Där ska Fortescue producera direktreducerat järn (DRI) med hjälp av grön vätgas från två elektrolysörer på 700 kilowatt vardera. Elektrolysörerna installerades ursprungligen för att driva bränslecellsdrivna fordon på platsen.
Den gröna vätgasmarknaden har under de senaste åren varit föremål för stora politiska förväntningar, men har i praktiken utvecklats långsamt. Tekniken finns, men utbyggnaden hämmas av höga kostnader, brist på infrastruktur och svårigheter att skapa kommersiellt bärkraftiga affärsmodeller. Fortescues tillbakadragande illustrerar de utmaningar som många aktörer nu ställs inför när den politiska viljan bromsar in samtidigt som marknadsutvecklingen dröjer.
Källa: Oilprice.com, artikel av Agustin Pichot via Fortescue och företagsmeddelanden