Tesla tar sikte på Europa: Elon Musk avslöjar planer för att tillverka elektrisk lastbil i Tyskland

Tesla Semi är en batteri-elektrisk klass 8 semi-lastbil. Från och med december 2022 fick Pepsi några leveranser av tidiga produktionsenheter. Den här, som drivs av Pepsi, ses nära Sacramento. Foto: Wikipedia Common, kredit: Dillu

Under ett snabbt besök i Tyskland avslöjade Elon Musk, Teslas grundare, att företaget planerar att starta produktionen av den elektriska Semi-lastbilen vid sin Gigafactory i Grünheide, strax söder om Berlin. Utannonseringen kommer kort efter en misstänkt brandattack mot fabrikens elnät, vilket ledde till ett produktionsstopp.

Under sitt fyra timmar korta besök talade Musk direkt till sina anställda vid anläggningen. Den elektriska Semi-lastbilen, som först presenterades 2017, är för närvarande under utveckling i Nevada och produceras i begränsad omfattning.

Strategiskt steg

Musk betonar att målet är att kunna erbjuda Semi till ett pris jämförbart med dieseldrivna lastbilar, genom att fortsätta optimera design och produktion. En produktion i större skala siktar han på att uppnå mot slutet av 2024.

- Semi-lastbilen har definitivt en marknad här i Europa, menar Matthias Schmidt, grundare av branschtjänsten Schmidt Automotive. Musks besked betraktas som ett strategiskt steg för att stärka Teslas närvaro i Europa och ett sätt att möta den växande efterfrågan på hållbara transportlösningar.

Källa: Handelsblatt