Förtroendekris för Tyskland bland internationella investerare

Internationella investerare ser med oro i riktning mot Tyskland, skriver ledande tyska dagstidningen Merkur. Foto: Creative Commons lic. Kredit: Geralt

Tysklands anseende sjunker bland utländska företag. Politisk instabilitet orsakar oro, och vissa överväger att flytta sin verksamhet. På grund av det ryska anfallskriget i Ukraina, risken för högerextrema AfD:s regeringsdeltagande i kommande val, ökad antisemitism bland nya invandrare, interna stridigheter inom socialdemokratisk- liberal-gröna regeringskoalitionen och en svag ekonomi – står Tyskland inför flera kriser 2024. Det är inte bara nationellt som osäkerheten växer. Även internationella investerare följer utvecklingen med oro. Tvivel på landets politiska stabilitet blir allt mer hörbara.

Endast 58 procent av finanscheferna för dotterbolag till utländska koncerner rankar nu Tyskland bland de fem mest stabila länderna i Europa. Detta framgår av en undersökning från revisions- och konsultföretaget KPMG, med resultat som först publicerades av Handelsblatt.

Utländska företags förtroende för Tysklands politiska stabilitet sviktar Förtroendet för landets politiska stabilitet har märkbart minskat. För två år sedan ansåg ännu 80 procent av de tillfrågade att Tyskland hörde till de stabilaste länderna inom Europeiska unionen (EU).

Megakriser och svag ekonomi

- Under pandemin sågs Tyskland som krisbeständigt och stabilt tack vare pålitligt politiskt ledarskap och snabb genomförande av beslutade coronarestriktioner," säger Andreas Glunz, avdelningschef på KPMG och författare till studien, till Handelsblatt. Sedan Ukrainakrigets start har bilden av Tyskland förändrats. "Med megakriser som kriget i Ukraina och Tysklands svaga ekonomiska situation har denna uppfattning vänts."

Undersökning om Tysklands ekonomiska läge: Investorer saknar tydlig riktning för framtidsfrågor Enligt undersökningen saknar utländska företag en tydlig hållning i frågor om framtiden.

Behov av anpassning

Dessutom anser nästan en femtedel av finanscheferna att Tyskland är ett av de fem sämsta länderna i EU när det gäller att anpassa sig till internationella investerares behov. Bara 34 procent tror att Tyskland är öppet för utländska investeringar. För två år sedan var det siffran hela hälften.

Förutom politisk stabilitet och inställning till utländska investeringar har undersökningen också berört andra faktorer såsom arbetsproduktivitet, traditionell och digital infrastruktur, forskningslandskapet, teknikvänlighet, samt tillgången på kvalificerad arbetskraft.

Källa: Merkur.de m.m.