Vd-kvinnorna på stark frammarsch

Börsbolagens styrelser har de senaste åren blivit betydligt mer jämställda, 34 procent av personerna i styrelserummen är numera kvinnor.

De senaste årens debatt har påverkat, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Snöboll i rullning

Då har det gått trögare på de operativa posterna.

Men nu verkar något hända, enligt rapporten "En spricka i glastaket". De kvinnliga verkställande börsdirektörerna har blivit 65 procent fler på ett år. 15 nya vd-kvinnor på ett år, men några har slutat så nettoökningen går i antal från 17 till 28 och de är de nya börsbolagen som i högre utsträckning går i bräschen.

Även i de bredare ledningsgrupperna – cheferna under vd – har kvinnorna blivit två procentenheter fler och utgör nu 23 av alla ledningspersoner. Ingen jätteökning, men de senaste åren har andelen legat i det närmaste stilla.

Nu ser vi en snöbollseffekt. Det kommer förmodligen bli en acceleration kommande åren, säger Amanda Lundeteg.

Kvinna lyfter kvinna

Resonemanget bygger på att fler kvinnor i styrelserummen ger fler kvinnliga direktörer och linjechefer som i sin tur ökar basen för val till styrelserna. Studien visar att en kvinnlig vd har i genomsnitt en helt igenom jämställd ledningsgrupp under sig.

När en man sitter på toppen är andelen chefskvinnor i skiftet under bara 21 procent.

Jämställdheten går fortast bland typiska ekonomkarriärer där kvinnor är vanligare, som fastighetsbolagen och finansbranschen. Även hälsovårdsbolagen och konsumentvaruföretaget utmärker sig. Men i de klassiska industrijättarna är det trögare och i åtta av totalt tio börsbolag domineras ledningarna fortfarande av män, enligt Lundeteg som ryter till mot alla de bolag som kör helmanligt.

En fjärdedel av alla börsbolagen saknar helt kvinnor i ledningsgrupperna, säger hon.

Och att Anders har fått maka sig för en Per som det vanligaste börsvd-namnet indikerar att inte särskilt mycket hänt. För fortfarande är nio av tio verkställande direktörer män.