På torsdagen kom beskedet att Italiens populistregering enats om att målet för budgetunderskottet under 2019 ska ligga på 2,4 procent. Beskedet kan ses som en seger för regeringskoalitionen bestående av Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega gentemot finansminister Giovanni Tria.
Den partioberoende Tria hade velat se ett budgetunderskott på 1,6 procent i ett försök att möta EU:s krav på att landet minskar sin massiva statsskuld.
Budgetunderskottet ligger inom EU:s föreskrifter om ett underskott på max 3 procent, men väcker starka känslor då Italiens massiva statsskuld på drygt 130 procent av BNP med råge överstiger föreskrifterna.
Euron faller
Det är en budget som går över gränsen för våra gemensamma regler, säger EU-kommissionären Pierre Moscovici till fransk radio.
Marknaden dök efter beskedet. Milanobörsens FTSE-index föll 3,7 procent medan räntan på italienska statsobligationer sköt i höjden. Även euron föll mot dollarn efter beskedet.
En sektor som tagit storstryk av regeringens budgetramar är de italienska bankerna. Flera av dem handelsstoppades automatiskt på Milanobörsen efter stora ras, däribland Unicredit som föll 7,9 procent och Intesa med ett tapp på 7,6 procent.
Man kan konstatera att Italienspreaden, allstå ränteskillnaden mellan en italiensk och en tysk statsobligation har gått upp kraftigt. Detta kan stå sig dyrt för Italien som kan få dyrare upplåningsränta om landet inte kan skaffa sig ett förtroende för sin ekonomi, säger Knut Hallberg, makroexpert på Swedbank.
Den populistiska regeringens expansiva politik som bygger på en kombination av skattesänkningar och dyra sociala investeringar beskriver Hallberg som "en lek med elden".
Tonar ner allvaret
Det man kan hoppas på är att skattesänkningarna görs på ett sådant sätt som stimulerar tillväxten och på sikt genererar högre skatteintäkter längre fram. Men det förutsätter att konjunkturen inte viker.
Samtidigt tonar han ner paniken kring situationen.
Man får inte glömma att Italien ändå har tillväxt. Italiens industri tuffar på bra. Statsskulden har stabiliserats och banksektorn mår bättre även om den inte mår bra.
Presidenten Sergio Mattarellas vädjan till finansminister Tria att stanna kvar på sin post trots nederlaget tolkar Knut Hallberg positivt.
Det finns ändå en viss nykterhet hos regeringen och hela det politiska etablissemanget som försöker hålla de värsta galenskaperna ifrån sig.