EU:s nya gruvpolitik kan skapa en ny gruvboom i Finland

Soklis mineralreserver i finländska orten Savukoski är unika över hela världen. De skulle kunna användas för att stärka Europas självförsörjning med viktiga råvaror. Myndigheterna kartlägger nu områdets mineralreserver och lönsamheten i brytningen på ett heltäckande sätt, medan tidigare studier har baserats på fosfat- och järnproduktion. När den realiseras kommer gruvan direkt och indirekt att sysselsätta hundratals personer och samtidigt bli en del av den finländska batterivärdekedjan. Foto: Suomen Malmijalostus Oy,

EU:s nya gruvlagar kan leda till nya gruvprojekt i Finland, i syfte att minska unionens beroende av Kina för kritiska mineraler. Matti Hietanen, VD för Finlands malmförädling, förklarar i Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet att Finland har en skyldighet att utnyttja sina mineralresurser för att stärka EU:s självförsörjning.

Särskilt i Savukoski, östra Lappland, ligger gruvan Sokli, där viktiga mineraler redan identifierats. EU-parlamentets nya regler, vilka syftar till att förenkla och påskynda processen för gruvdriftstillstånd inom EU, kan främja utvecklingen av sådana gruvprojekt. Dessa regler har dock mött motstånd, bland annat från Finlands EU-parlamentariker Sirpa Pietikäinen, som varnar för potentiell skada på Finlands natur, särskilt i norr.

Stor betydelse

Finland anses ha rikliga mineraltillgångar i ett EU-perspektiv, vilket är av stor betydelse för den gröna omställningen. Landet använder en femtedel av världens kritiska mineraler men producerar bara mellan två och tre procent av dem. För fullskalig gruvdrift kan dock utländska investeringar behövas, då Finland inte har tillräckliga investeringsresurser.

Ett konkret exempel är gruvan Sokli, där sällsynta jordartsmetaller, fosfat och järn har upptäckts. Dessa mineraler är avgörande för produktion av exempelvis utrustning för elektrifiering av bilar. EU:s mål är att minst tio procent av kritiska mineraler ska brytas inom unionen till 2030, och minst 40 procent av de använda mineralerna ska behandlas inom EU.

Kinesiska företag

Samtidigt samarbetar Finlands malmförädling med kinesiska företag i högre värdekedjeprojekt, till exempel i en planerad gigafabrik för battericeller i Kotka och ett joint venture med Beijing Easpring för produktion av aktivt katodmaterial.

EU:s nya regler syftar till att göra unionen mindre beroende av Kina för kritiska råvaror och kan därmed ha stor betydelse för Finland. Om EU:s ministerråd godkänner reglerna, kan de träda i kraft om cirka ett och ett halvt år.

Källor: Finlands malmförädling/HBL