Ny metod mäter tryck med hög precision

Exakta mätningar av tryck är avgörande vid till exempel hantering av farliga gaser. Foto: Johnér bildbyrå AB

Ett nyutvecklat instrument gör det möjligt att mäta gastryck med hjälp av laserljus. Metoden, som tagits fram vid Umeå universitet och Företagsforskarskolan, ska ge mycket exakta mätningar och kan till exempel snabbt upptäcka extremt små gasläckor.

Clayton Forssén, doktorand vid Företagsforskarskolan vid Umeå universitet, presenterar i sin avhandling ett nytt sätt att realisera SI-enheten för tryck, pascal, som är både precist och tillgängligt. Forskningen har skett i samarbete med RISE, där Sveriges Nationella Metrologiska Institut finns.

– Till skillnad från den traditionella metoden att realisera tryck, genom att applicera en känd kraft på en känd area, baseras den nya metoden på Boltzmanns konstant och en exceptionellt exakt lasermätning av gasdensitet, säger Clayton Forssén i ett pressmeddelande.

Det nya instrument sägs möjliggöra en bättre global definition av tryck, men också utveckling av framtida lösningar inom områden som sjukvård, industri eller forskning där kännedom om exakt tryck är en grundläggande förutsättning.

Generellt är den här typen av instrument känsliga och därmed svåra att förflytta utanför labbet. Clayton Forssén har dock lyckats skapa ett transportabelt instrument.

– Att applicera en realisering för tryck direkt kan eliminera behovet av kalibreringar, något som är väldigt kostsamt men framför allt även bär ett högt pris för miljön, säger Clayton Forssén.

– Att få arbeta med experter på realiseringar av SI-enheter runtom i Europa har varit otroligt givande. Jag har sett hur mycket arbete som görs för att utveckla och kvalitetssäkra dessa enheter, allt med syftet att vi som individer i samhället ska märka deras påverkan så lite som möjligt. Att bidra till det arbete vars fokus är att förbättra det globala samhällets framtid är givetvis något jag är stolt över, avslutar han.

I oktober försvarar Clayton Forssén sin avhandling med titeln Fabry-Pérot based refractometry, development of a transportable refractometer for assessment of gas pressure.