Kronan noterar ny botten – börsen sjunker

Tim Aro/SvD/TT: Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.

Bland tungviktarna som drar nedåt hittar man fastighetsbolaget SBB och Nibe industrier, ned med 3,0 respektive 1,7 procent. Men nedgången är bred, med 21 av 30 aktier i OMXS30-index på minus.

Lastbilstillverkaren AB Volvo och medicinteknikbolaget Getinge dämpar nedgången med kursuppgångar på 0,9 respektive 2,0 procent.

Utvecklingen följer på en blandad börsdag i Asien, med kursfall i Hongkong och svagt uppåt på Shanghaibörsen och helgstängt på Tokyobörsen.

På marknaden tar investerare just nu position inför räntebeskeden från USA:s centralbank på onsdag, Riksbanken, Schweiz, Norge, Storbritannien på torsdag och Japan på fredag.

"Höj, håll i och håll ut blir det kommunikativa beskedet från central­bankerna", enligt en morgonrapport från SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

I terminshandeln inför måndagens handel på Wall Street lutar det åt en svag uppgång.

Kronan pressas hårt och noterade vid klockan 13.51 en ny historisk botten mot euron under en handelsdag, på kursen 12:00 kronor – avrundat från 11:9954 kronor per euro om man ska vara mer exakt.

Det tidigare historiska bottennappet på 11:96 kronor sattes den 21 augusti.

Även mot dollarn har kronan svårt att hävda sig och kretsar kring den lägsta växelkursen i år – fast där är det en liten bit kvar till fjolårets historiska bottennapp.

Råoljepriset stiger något, upp med 0,5 procent till 94:40 dollar per fat, för leverans av så kallad brentolja nästa månad på terminsmarknaden.