Oljebolag diversifierar sig till litiumbrytning

Foto: Wikimedia Commons

En ny trend kopplad till energiomställningen är att de stora oljebolagen börjar investera i utvinning av litium, som ett sätt för dem att diversifiera och förbereda sig för tid efter oljan tagit slut. Det skriver nyhetsbyrån RFI.

Exxon Mobil, Occidental Petroleum, Equinor och Imperiale är bara några av de oljebolag som börjat investera i litium den senaste tiden. Detta sker mot bakgrund av att hybrid- eller elfordon spås stå för mer än 40 procent av bilmarknaden år 2050, vilket innebär att stora litiumbehov måste tillgodoses, även om litiumfria batteriteknologier också håller på att utvecklas.

Exxon Mobil förväntar sig att efterfrågan på olja kommer att nå sin topp under 2025 innan det börjar minska, enligt RFI. Och därav oljejättens investering på 100 miljoner dollar för att förvärva en fyndighet med lovande litiumreserver i Arkansas i USA. Ett annat aktuellt projekt är Imperials investering tillsammans med företaget E3 litium i ett pilotprojekt för utvinning av litium i ett oljefält i Alberta i Kanada.

Dessa investeringar underlättas av de nuvarande priserna på litium som, även om de har fallit sedan toppnoteringarna i höstas, fortfarande är mycket höga. Med nuvarande priser blir fyndigheter som geotermiska saltlösningar eller petroleumsaltlösningar, där litium utvinns i vätskor och inte genom avdunstning, mer lönsamma än de var för några år sedan, enligt RFI. Även om petroleumsaltlösningar innehåller mellan 10 och 100 gånger mindre litium än de traditionella fyndigheterna i saltsjöarna i Anderna, förblir de intressanta tack vare de framsteg som gjorts inom membranfiltreringsteknik, säger en expert som RFI talat med.

Att utvinna litium ur det vatten som produceras vid oljeprospektering blir också ett närmast ”naturligt” steg för företag som sitter på expertis inom pumpteknik. I detta skede är det dock inte fråga om en förändrad strategin för oljekoncerner, utan snarare en anpassning till behoven på medellång sikt för marknaden. För att hoppas kunna bli litiumjättar i framtiden måste oljebolagen investera mycket mer än vad de gör idag, spår nyhetskanalen.