Andersson om SBB: Utred statlig förköpsrätt

Pontus Lundahl/TT: Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ställer sig bakom Vänsterpartiets förslag om en snabbutredning. Arkivbild.

Det kan vara en gång på 40 år som den möjligheten finns, säger S-partiledaren Magdalena Andersson till tidningen.

Till ett bra pris, naturligtvis. Man behöver också analysera om det finns några fastigheter här som det av säkerhetsskäl är olämpligt, att de ägs till exempel av främmande makt.

Magdalena Andersson uppmanar regeringen att agera snabbt för att nå en lösning i riksdagen, skriver SvD.

Det är viktigt både för kommuner, regioner och naturligtvis för staten. Det kan finnas fastigheter här som skulle vara intressanta för staten att äga. Det behöver man få till stånd snabbt, säger Andersson.

Regeringen har fört dialog

SBB har specialiserat sig på att hyra ut fastigheter till offentlig sektor, inklusive sådana som är säkerhetspolitiskt viktiga. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati skrev på DN Debatt den 25 maj att förköpsrätten skulle kunna förhindra att fastigheterna köps upp av främmande makt eller av "säkerhetspolitiskt skadliga" aktörer.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) sade till Dagens industri på onsdagen att regeringen i närtid har fört en dialog med "olika institutionella ägare för att bilda oss en uppfattning om hur marknaden ser på situationen".

Svår uppgift köpa tillbaka

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, sade till TT på onsdagen att det kommer att bli en svår uppgift för kommunerna att köpa tillbaka samhällsfastigheter, och att kommunerna i många fall inte har skrivit in en klausul om återköp.

SBB:s storägare Ilija Batljan meddelade under fredagen att han avgår som vd, och ersätts av Leiv Synnes. Bolagets aktie har rasat på börsen på sistone, men stiger kraftigt efter beskedet.