Roberta Nelson Shea från Universal Robots får prestigefyllt pris för sitt bidrag till robotsäkerhet

Roberta Nelson Shea tar emot Engelberger-priset. Foto: Universal Robots

För andra gången inom fem år har en nyckelperson på Universal Robots, den danska tillverkaren av samarbetsrobotar (cobotar), tilldelats det prestigefyllda robotpriset Joseph F. Engelberger Robotics Award, som har beskrivits som Nobelpriset för robotik.

Roberta Nelson Shea, Universal Robots Global Technical Compliance Officer, tog natten till i dag svensk tid emot priset för Applikationer vid en ceremoni på Automate Show i Detroit. Hon fick priset i kategorin Applikationer.

Kategorin Applikationer uppmärksammar personer eller organisationer som har gjort ett betydande bidrag till utvecklingen av robotteknik och dess praktiska tillämpning. Roberta fick priset för sitt arbete inom robotsäkerhet.

– Jag är oerhört hedrad över att få ta emot detta pris, säger Roberta Nelson Shea, i ett pressmeddelande.

–Jag ser det som ett erkännande av inte bara mitt arbete, utan också av Universal Robots och Teradynes engagemang för säkerhet. Detta pris är ett erkännande av alla som har bidragit till robotsäkerhet under åren. När jag började arbeta inom det här området för mer än fyra decennier sedan kände jag att jag hade ett personligt uppdrag och att det inte fanns någon annan som skrev under på det tillsammans med mig. Nu, särskilt efter framväxten av kollaborativa robotapplikationer, är vi alla överens om vikten av säkerhet.

Kim Povlsen, vd för Universal Robots, har också uppmärksammat Robertas prestationer.

– Det här priset är ett bevis på det fantastiska bidrag som Roberta har gjort till robotindustrin. Inom robotteknik, och särskilt när det gäller cobotar, är säkerheten alltid högsta prioritet. Robertas engagemang för säkerhet har bidragit till att skapa standarder för samspelet mellan människor och robotar. Detta har varit ett viktigt bidrag till den samarbetet som vi idag ser mellan människor och cobotar på tusentals arbetsplatser, säger Kim Povlsen.