I vår flyttar Arla färskmjölksproduktionen i Sundsvall till mejeriet Kallhäll strax utanför Stockholm. Distributionsverksamheten blir kvar i Sundsvall och Arla fortsätter att satsa på ost i Östersund.
I dag arbetar runt 100 medarbetare på Arla i Sundsvall, varav ungefär 40 i mejeriet. Nu inleds lokala fackliga förhandlingar och exakt hur många anställda som blir övertaliga är inte klart än.
– Det här är förstås ett mycket tufft besked för alla inblandade, även om det inte är helt oväntat, säger Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll, i ett pressmeddelande.
De senaste åren har konsumtionen av dryckesmjölk och filmjölk, som är de produkter som i huvudsak tillverkas i Sundsvall, minskat kraftigt till förmån för andra mejeriprodukter som exempelvis ost.
De lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinner från butikshyllorna i början av maj.
– Att särhålla mjölken från Jämtland vore inte ekonomiskt försvarbart, vare sig mot bönderna eller konsumenterna. När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre, säger Jörgen Thunholm.
Mejeriet i Sundsvall kommer att avvecklas succesivt. Hela produktionen flyttar till Kallhäll i början av maj.