Volvo inledde med metandiesel-lastbil

Lastbil 2010 på Elmiamässan har nu officiellt öppnat portarna och Volvo valde att presentera en världsnyhet på en presskonferens under morgonen - nämligen en metandiesel-lastbil.

Fordon drivna på metangas och diesel är inget nytt i sig, men att en lastbil drivs på de båda är en nyhet. Såväl de tidigare visade 7-liters motorerna och den nya 13-liters motorn ingår i Volvos pågående fältprov.

Fältprovet kommer att pågå under sex månader innan definitivt beslut fattas om serieproduktion. Tre stycken testfordon finns i Sverige och runt sex-sju i England.

- Det här är en stor framtidssatsning. Gas kommer att bli ett viktigt bränsle och biogas ett ounvikligt fordonsbränsle i framtiden, sa Volvo Lastvagnars Lennart Pilskog.

Det är självklart ur miljöperspektiv som denna bränsleform har utvecklats och jämfört med tidigare gasmotorer har verkningsgraden höjts med 30-40 procent. Biogasen kommer att vara i flytande form (LBG).

- Folk frågar sig om det verkligen är mer ekonomiskt med flytande gas än komprimerad, och det är det. Det kostar mindre att kyla ner den flytande gasen till rätt temperatur än att komprimera den. Det är också ett mycket mindre tryck i tanken. Den flytande gasen har åtta till femton bars tryck medan den komprimerade har 200 bar, sa Lennart Pilskog.

Volvo är den första lastbilstillverkaren i världen med den teknik som visas på Elmia.

- Med en gasdriven Volvo FM visar vi att gas inte längre är begränsat till stadstrafik utan lämpar sig utmärkt för längre transporter, sa Volvo Lastvagnars miljöchef Lars Mårtensson.

 

 

Hur framställs flytande biogas?

Det finns olika sätt att producera flytande biogas. Uppgraderad biogas kan kondenseras till flytande gas på samma sätt som flytande naturgas framställs idag. En annan teknik, kryotekniken, utnyttjar att olika gaser har olika förvätskningstemperaturer. Förenklat komprimeras och kyls den smutsiga rågasen till nivåer som gör att koldioxiden i rågasen blir till vätska. Denna vätska används sedan för att tvätta den smutsiga gasen i något som kan liknas vid en skrubber. Koldioxid är ett mycket mer effektivt tvättmedia än vatten, som används i konventionella skrubbers, vilket resulterar i en helt ren gas. När alla föroreningar är borttagna är det möjligt att ytterligare kyla ner gasen till ca - 162 grader Celsius. På detta sätt produceras en flytande biogas (LBG) som är helt ren och har ett mycket högre energiinnehåll än komprimerad biogas eller traditionell naturgas. Som enda biprodukt uppstår flytande koldioxid som kan användas till exempelvis kyltransporter eller inom växthusnäringen. Flytande biogas kan enkelt göras om till komprimerad biogas (CBG).

Källa: gasforeningen.se