ABB investerar i skalbar robotteknik  

Foto: ABB

ABB har ingått ett strategiskt samarbete med det amerikanska startup-företaget Scalable Robotics för att stärka portföljen med användarvänliga robotsvetsningssystem. Genom 3D-vision och inbäddad processförståelse kan kunderna med Scalable Robotics teknik programmera svetsningsrobotar utan att behöva koda, vilket ABB trycker på som särskilt viktigt.

ABB Technology Ventures (ATV), ABB:s riskkapitalenhet, blir den största investeraren i Scalables startfinansieringsomgång. ABB har inte redovisat nivån på eller villkoren för investeringen.

Företaget ser investeringen som ytterligare en milstolpe i sin ekosystemsstrategi med partners som tillhandahåller lättanvända lösningar till en mängd olika tillämpningar och branscher.

– Företag är ute efter olika robotlösningar för att hjälpa till att bygga upp motståndskraft, flexibilitet och effektivitet med tanke på de globala utmaningar som arbetskraftbrist, störningar i försörjningskedjan och andra osäkerheter. Enbart i USA uppskattas det att det kommer att finnas en brist på 400 000 svetsare per 2024. För att kunna hantera detta behöver vi underlätta anammandet av robotar genom att tillhandahålla teknik som är enkel att använda och enkel att programmera, så att tillverkare smidigt kan införa automatiserade lösningar som klarar av att svetsa fler delar på kortare tid samtidigt som mängden skrot minimeras och kvaliteten maximeras, säger Marc Segura, chef för ABB:s division Robotics, i ett pressmeddelande.