SKGS förslag för att motverka energikrisen

Bild: SKGS
Bild: SKGS

SKGS, samarbetsorganisationen mellan de olika branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, SveMin och Jernkontoret, har publicerat ett ”Inspel till regeringen från SKGS inför förhandlingar om utformningen av elmarknaden”.

Där uttalar SKGS sitt stöd för regeringens ambition att minska kopplingen mellan gas- och elpriser. Samtidigt påtalar SKGS att en rad andra regleringar på elmarknaden som temporärt kan behöva ändras för att hantera den energikris vi har hamnat i och att arbetet med att ta bort alla hinder för befintlig och ny fossilfri produktion behöver intensifieras.

– Det här är en situation som ligger långt utanpå den vanliga politiska debatten i valtider. Nu krävs en nationell samling och ett gemensamt krafttag för att rädda svensk industri, arbetstillfällen och det långsiktiga arbetet för den klimatomställning som fortfarande pågår, säger Annika Roos, vd för Jernkontoret, i ett pressmeddelande.

SKGS lämnar också några förslag på åtgärder som på kort och medellång sikt kan leda till en bättre situation på elmarknaden. Till exempel:

- Prioritera att lösa kapacitetsproblem inom Sverige och Norden

Svenska kraftnät bör få i uppdrag att prioritera att bygga bort interna flaskhalsar, vilket inte explicit ingår i Svenska kraftnäts uppdrag idag. Att bygga bort de interna flaskhalsarna måste även prioriteras framför att bygga nya överföringsförbindelser till högprisområden på kontinenten, vilka skulle förvärra snarare än minska de interna prisskillnaderna i Sverige.

- En mer flexibel användning av kapacitetsavgifter

Kapacitetsavgifter som transmissionsnätsoperatörer samlar in bör i första hand användas till att minska de flaskhalsar som skapar dem. Det kan idag främst ske genom nätförstärkningar och mothandel. Under rådande omständigheter är det rimligt att regelverket under en övergående fas tillämpas med större frihetsgrader så att medlen även kan användas till andra lösningar som kan få en påverkan på prisskillnaderna på några års sikt.

- Dela in elmarknaden i mindre elområden

Länder med strukturella flaskhalsar, exempelvis Tyskland, bör liksom Sverige snarast dela in sin elmarknad i flera elområden. Detta minimerar spridningseffekten av de höga elpriserna till områden med god elförsörjning.