Wärtsilä tecknar femårigt avtal på upp till 1 gigawatt med australiensiska AGL

Ett av AGL Energy Limiteds kraftverk i Australien. Foto: Wärtsilä

Australiska AGL Energy Limited har valt finska Wärtsilä som en av två leverantörer för lagringsanläggningar vid fyra kraftverk.

Avtalet minskar anbudstiderna för enskilda projekt och möjliggör snabbare projektplanering och kommersiell drift, enligt Wärtsilä.

Wärtsilä är bara ett av två företag som har valts för att bygga lagret. Det andra företaget är Siemens AG och AES:s dotterbolag Fluence.

 2020 tillkännagav AGL planer på att utveckla anläggningar för energilagring nära kraftverket Loy Yang A i Victoria (200 megawatt), Liddell kraftverk (150 megawatt) och Broken Hill (50 megawatt) i New South Wales och Torrens Island (250 megawatt) i söder.

Bensin på energilagringsplaner ska spela en nyckelroll i den australiska energibranschens övergång från traditionella fossila bränslen till renare energi. Planerna inkluderar storskalig lagring inom elnätet.

Australien är ett land med unika förnybara energikällor och flexibel kapacitet. Energilagring behövs för att balansera förnybar energi och hålla nätet stabilt och pålitligt.

 - AGL är en värderad kund för Wärtsilä och vi ser fram emot att stödja AGL:s viktiga åtstramningskapacitetsplaner som kommer att leda roll i övergången från kol till förnybar energi, skriver Wärtsilä i ett pressmeddelande.