Så kan distribuerad produktion och 3D-printing bidra under Covid-19-krisen

Bild: EOS

Covid-19 har påverkat världen på ett sätt som saknar motstycke. Pandemin har visat hur en kris kan skaka om samhällen och ekonomin på en global nivå. Men situationen har också bidragit till värdefulla insikter kring hur teknologi och samarbete kan göra skillnad. Additiv tillverkning (AM) kan hjälpa företag och samhället att möta utmaningarna både på kort och lång sikt.

AM-teknologi ökar flexibiliteten i tillverknings- och produktionsprocesser vilket minskar beroendet av globala leveranskedjor och reducerar logistikkostnader. Additiv tillverkning, eller industriell 3D-printing, kan användas snabbt och på flera olika sätt för att producera nödvändiga komponenter, även under kriser vilket följande exempel inom sjukvårdsindustrin visar.

Medicinteknik och säker, pålitlig produktion

Precis som många andra industrier har den medicintekniska flyttat produktionen av komponenter, eller hela produkter, till platser med lägre arbetskostnader. Under en pandemi blir den här strategins svagheter tydliga då beroendet av globala leveranskedjor kan skapa stora flaskhalsar. För att kunna möta det ökade behovet av viktiga medicinska produkter har många länder och företag behövt vända sig till lokala tillverkare och alternativa tillverkningsteknologier som industriell 3D-printing. Idag berör det i synnerhet produkter som visir, ögonskydd, respiratorer och nässvabbar. Det finns fortfarande ett akut behov av att kunna designa nya medicinska enheter som är pålitliga och enkelt kan massproduceras genom 3D-printing.

 

I Australien samarbetade exempelvis företaget 3D Printing Studios tillsammans med regering och hälsomyndigheter för att snabbt producera medicinska näs- och halssvabbar för Covid-19-testkit. Additiv tillverkning möjliggjorde en flexibel design och snabb utvärdering av nässvabbarna och detta minskade tiden som behövdes för att ta fram produkterna och testa dem. Det industriella 3D-printingsystemet EOS P 396 valdes för att tillverka nässvabbarna då den pulverbäddbaserade teknologin visade sig vara mest kostnadseffektiv jämfört med andra additiva tillverknings-teknologier. Printern, som det globala AM-teknologibolaget EOS står bakom, erbjöd en så pass hög produktivitet att 5000 nässvabbar kunde produceras per dag. 

 

Möjligheter till förändring

Exemplet visar potentialen i distribuerad produktion med 3D-printing. För framtiden är det viktigt att veta att den här strategin inte bara fungerar under kriser, utan också långsiktigt. Industriell 3D-printing kan användas för att uppnå behovsbaserad produktion, skapa mer effektiva processer och göra logistikkedjan mer robust. Produkter kan också förbättras eller förnyas oavsett komplexitet, funktion eller konstruktion. Kombinerar man industriell 3D-printing med digitala tillverkningsstrukturer som länkar samman system globalt åstadkommer man de högsta möjliga nivåerna av visibilitet, pålitlighet och prestanda.

 

Sammanfattningsvis så kan industriell 3D-printing användas för att optimera lagerhållningen av komponenter och reservdelar, och accelerera utvecklingen av nya produkter. Den pågående krisen kan innebära en möjlighet för företag: Alla företag är påverkade men de som agerar nu kan komma ut på andra sidan starkare än sina konkurrenter. Additiv tillverkning är en ingrediens för framgång och en viktig tillgång för en mer digital post-covid-värld.

 

Av: Markus Glasser, Senior Vice President EMEA, EOS