Första kommersiella 5G-avtalet för industrin

Kopplar upp industriellt 5G-spektrum på 3,7 GHz-bandet. Arkivbild

Telenor Sverige och Atlas Copco har ingått ett av de första kommersiella 5G-avtalen i världen för industrin och redan idag aktiveras ett privat 5G-nätverk på industrispektrumet 3,7 GHz. Avtalet ska bana väg för nästa generations smarta fabriker och tekniken skapar helt nya förutsättningar för industrisektorn att fortsätta digitalisera och effektivisera sina verksamheter.

Som en av de första operatörerna i världen erbjuder Telenor en paketlösning för privata mobila nätverk skräddarsydd för företag och smarta fabriker i tillverkningsindustrin. Atlas Copco blir Telenors första kommersiella kund och tillsammans med Fujitsu har man nu installerat och aktiverat det privata nätverket i Atlas Copcos lokaler i Sickla i Stockholm.

– Det är väldigt glädjande att vi befäster vår ledande position på området när Telenor nu som första operatör i världen ingår ett kommersiellt 5G-avtal med Atlas Copco som bygger på Ericsson Industry Connect. Vi vet att privata nätverk kommer vara en viktig pusselbit för industrisektorn och tillsammans tar vi nu ett massivt kliv mot Industri 4.0. Vår ambition är att under året koppla upp ytterligare två partners i Sverige med 5G på industrispektrum, säger Andreas Kristensson, Head of IoT and New Business på Telenor Sverige.

Tillverkningsindustrin är inne i en stor omvandling, där processer, produkter och tjänster blir allt mer digitala och uppkopplade. Men uppkopplingen sker ännu främst via kabel, vilket innebär högre underhållskostnader och drar ner effektiviteten och flexibiliteten i verksamheten. Installationen av det privata 5G-nätverket som Telenor genomför åt Atlas Copco i Sickla görs istället med den senaste trådlösa tekniken och sker på industriellt 5G-spektrum på 3,7 GHz-bandet. Nästa generations mobilteknik är nu officiellt i startgroparna för att bana vägen för den fortsätta digitaliseringen och effektiviseringen av svensk industri.