Sveriges första 5g-nät testas i Stockholm

Tre har som första svenska mobiloperatör lanserat ett publikt 5G-nät. Arkivbild

Mobiloperatören Tre har som första svenska mobiloperatör lanserat ett publikt 5G-nät. I stadsdelen Enskede, i södra Stockholm har Tre tillsammans med den kinesiska nätoperatören Huawei byggt upp ett 5g-nät. Femte generations mobilnät, 5g, kommer att möjliggöra betydligt högre hastigheter över mobilnätet än vad som är möjligt idag. Det innebär att mobilnätet på allvar kan konkurrera med den fasta förbindelsen för dataöverföring.

Under 2020 är en större 5g-utbyggnad planerad av Tre. Då operatören har tagit en ledande roll i att erbjuda mobil- och surfabonnemang med obegränsad surf är utbyggnaden strategisk mycket viktig.

– Tre och dess dotterbolag Hallon har på allvar lyckas bryta de oligopol-liknande villkor som svenska konsumenter tidigare haft. Med större surfmängder och abonnemang utan bindningstider har Tre satt standard för vad vi konsumenter vill ha, säger Fredrik Falkengren.

– Nu ser vi fram emot vad 5g-utbyggnaden kan betyda för alla mobilanvändare. Vi är säkra på att kunna presentera allt bättre och bättre alternativ för besökare på Surf.nu, fortsätter Fredrik.