Ny IoT-baserad lösning för tillståndsövervakning

Färre kraschar och stabilare produktion är resultatet av Novozymes nya vibrations-övervakningslösning. Foto: PCH

Den danska enzymjätten Novozymes har i samarbete med PCH Engineering utvecklat en övervakningslösning, som säkrer realtids säkerthetsövervakning och samtidigt med online-tillgång till trend- och underhålls-data i molnet.

– Både tillståndsövervakning med vibrationsdata i molnet och SIL2 säkerhetsövervakning med vibrationsdata som bearbetas i realtid är välkända tekniker. Men här har vi en produkt som kombinerar de två teknologierna till en lösning, säger Sune Lilbæk, CEO på PCH Engineering.

PCH Engineering-säkerhetsövervakningslösningen är en del av Novozymes’ program för tillståndsövervakning för att förhindra att växlar och motorer bryter ned i företagets produktionsutrustning och säkerställer stabil produktion. Vibrationsövervakningslösningen för Novozymes' fermenteringstankar har skapats i samarbete med Novozymes' Data Aquisition-team. De första tankarna var utrustade med övervakning hösten 2019 och lösningen har redan visat sitt värde.

För Novozymes är det inte bara den förlorade produktionstiden som kostar när kritisk produktionsutrustning går ner. Om nedbrytningen sker medan det finns produktion i en fermenteringstank, måste det bearbetade råmaterialet ofta kasseras.