Projekt för industriell symbios i Sverige

Tillsammans ska forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköpings universitet och Rise med industriella partners från Sotenäs Symbioscenter, Hifab, Econova, Tekniska Verken i Linköping och Holmen förbättra och öka implementering av industriell symbios i Sverige. Detta genom olika projekt.

 

Satsningen finansieras genom det strategiska innovationsprogrammet Resource.

Industriell symbios är ett sätt att öka återvinning och resurseffektivitet i energi- och materialflöden för att åstadkomma cirkuläritet inom industri och samhälle, skriver IVL.

Kunskap som är lokal och specifik saknas det en struktur för hur den ska utvecklas och spridas till fler. Genom paraplyprojektet ska deltagarna försöka lösa problemet.

Michael Martin, forskare i LCA och miljöledning, representerar IVL i det strategiska projektet och är involverad i två av fallstudierna, i Sotenäs och Norrköping:

– Den här satsningen kommer visa potentialen för industriell symbios i Sverige, vilka utmaningar, möjligheter och miljömässiga- och socioekonomiska fördelar som finns. Satsningen har också en viktig uppgift i att sprida kunskap om aktuella fallstudier, med exempel på cirkulär ekonomi, samt ska ta fram en färdplan för hur industriell symbios kan utvecklas och spridas i Sverige, säger han.

Projekten startade i januari 2017 och kommer att slutföras i december 2017.