Startar centrum för industriell symbios

Industriell symbios innebär att företag delar resurser, energi och utrustning med varandra. Foto: IVL

IVL ska tillsammans med föreningen Tillväxt Gotland undersöka förutsättningarna för att utveckla ett centrum för industriell symbios i närheten av Visby på Gotland. En kartläggning ska nu göras för att se vilka industriella samarbeten som är möjliga och hur de kan bidra till en fossilfri och cirkulär ekonomi på ön.

– Det här kommer att stärka industrier och samarbeten på Gotland. Befintliga företag får chans att växa och nya företag kan komma hit och utvecklas, säger Roger Hammarström, verksamhetsledare på Tillväxt Gotland.

Industriell symbios innebär att företag delar resurser, energi och utrustning med varandra som ett sätt att åstadkomma både ekonomiska och miljömässiga fördelar. I Sverige finns det flera exempel på hur närliggande industrier på ett smart sätt hushåller med sina resurser genom att avfall från en verksamhet kan bli en resurs för en annan.

Gotland ska nu kartlägga och analysera regionala styrkor och möjligheter för industriell symbios. Projektet ska utveckla möjliga synergier och utbyten som kan finnas mellan företag, industrier och stadsområden som ligger i närheten av den plats utanför Visby som är tänkt att vara centrum för industriell symbios.

– Det här är en unik möjlighet för oss forskare att vara med från början i utvecklingen av det här nätverket för industriell symbios. Vi kommer att identifiera och analysera olika utvecklingsvägar och samarbeten som gynnar Gotland och även utvärdera dem ur ett hållbarhetsperspektiv så att vi vet vilka miljömässiga, sociala- och ekonomiska effekter de skulle ha, säger Steve Harris, projektledare och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.